Festival Dotyky a spojenia zavíta aj do krytu civilnej obrany. Námestie roztancuje SĽUK

hra Amateri divadlo Dotyky a spojenia Hru Amatéri predstavia počas festivalu v CO kryte. Foto: SKD

MARTIN – Už o pár dní sa začne 19. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia (24. – 29. júna), ktorého srdce bude pulzovať nielen na doskách Národného domu a Štúdia Slovenského komorného divadla, ale aj na Divadelnom námestí a tiež v netradičných priestoroch.

Jedným z festivalových dejísk bude kryt civilnej ochrany pod obchodným centrom Galéria. Práve tu sa uskutočnia dve predstavenia hlavného programu. Najskôr to bude 25. júna sci-fi z budúcnosti pod názvom Amatéri (Divadlo Petra Mankoveckého), kde nie sú žiadne krízy, vojny a vďaka umelej inteligencii prichádza doba nekončiacej párty.

Na druhý deň prichýli CO kryt účinkujúcich a divákov inscenácie Emily (Divadlo Nude). Tento príbeh jednej z najradikálnejších bojovníčok za ženské práva vo Veľkej Británii ponúkne publiku univerzálnu úvahu o slobode a identite.

„Vždy sa snažíme nájsť aj alternatívne priestory. Hrali sme už na poli za Martinom, potom v jednom byte, aj v budove bývalého generálneho riaditeľstva ZŤS. Tretí rok po sebe využívame po dohode s OC Galéria ich CO kryt. Tento priestor s obrovskými oceľovými dverami je neošúchaný a pre divadlo veľmi špecifický. Bude to zážitok,“ uviedol pre Žilinský Štandard člen dramaturgickej rady festivalu Róbert Mankovecký.

Spomínané hry v CO kryte sú už vypredané, čo nikoho neprekvapí, pretože dostať sa do tohto priestoru môže bežný smrteľník len vďaka festivalu. No veľký záujem je aj o ďalšie predstavenia hlavného programu, ktoré uvedú v oboch divadelných sálach SKD. Sympatické je, že sa do výberu dostalo tiež Divadlo bez domova s inscenáciou Antigona (29. júna).

„Program koncipujeme tak, aby si každý mohol prísť na svoje. V tom hlavnom bude mať premiéru Divadlo bez domova, ktoré združuje nielen ľudí bez domova, ale aj tých, ktorí sú zdravotne alebo sociálne znevýhodnení, prípadne sú po výkone trestu. Oni nemajú ľahký život a hrať divadlo je pre nich istá forma terapie. Debutovať v hlavnom programe bude aj Divadlo Ludus s hrou História istého násilia,“ ozrejmila programová riaditeľka festivalu Dotyky a spojenia Monika Michnová.

Na večerný atraktívny program pod holým nebom na Divadelnom námestí, ktorý štartuje každý deň o 22:00, je vstup zdarma. Organizátor chce aj takýmto spôsobom zvýšiť záujem širokej verejnosti o divadlo.

Pre Žilinský Štandard hovorí Róbert Mankovecký. Zdroj: Ľubomír Chochula

„Čakajú nás prevažne pohybové divadlá a koncerty. Napríklad sa predstaví Štátna opera s baletom na Orwellov román 1984 (25. júna), o deň neskôr si formátom Cirkus SKD pripomenieme 80. výročie vzniku martinského divadla,“ uviedol Mankovecký.

Divákov čaká aj legenda slovenského folklóru. „Všetci sa tešíme, že po prvý raz na Slovensku v predpremiére vystúpi SĽUK s hudobno-tanečným projektom Balady (27. júna). No všetky koncerty budú magnetom pre návštevníkov. Verím, že nám bude priať počasie,“ dodal.

Festival príde aj za najmladšími divákmi do škôl s produkciou Slovenského národného divadla indsenáciou Čaute, čo je v súlade s koncepciou tvorcov tohto podujatia, ponúknuť umenie čo najširšiemu publiku.

„Každoročne sa snažíme priniesť niečo nové, aby sme nezaspali na vavrínoch. Vždy je to nová výzva. Festival pripravujeme celý rok. Dôležitou etapou je finančná príprava. Sme radi, že sa nám podarilo naplniť rozpočet, ktorý je do 250-tisíc eur,“ ozrejmil riaditeľ SKD Tibor Kubička.

Program 19. ročníka festivalu Dotyky a spojenia, ktorého patrónmi sú scénickí a kostýmoví výtvarníci Marija Havran a Jozef Ciller, je veľmi bohatý.

Celkovo na divákov čaká 33 inscenácií z 28 divadiel zo 7 slovenských miest, 14 predstavení v hlavnom programe, 9 inscenácií v programe pre mladé publikum, 7 hier v programe junior. Súčasťou festivalu bude 28 rôznych diskusií o divadle, 7 koncertov, 5 workshopov, 2 výstavy a 9 tvorivých dielní.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...