V RTVS zvažujú ďalšie protesty. V hre je aj štrajk pre zmeny, ktoré presadzuje vláda

Štrajkový výbor RTVS sa rozhoduje pre organizovanie protestnej akcie proti návrhu zákona o zmenách v telerozhlase. Parlament začne rokovať o novej úprave vo štvrtok.

Roman Michelko. Foto: Roman Michelko/FB Roman Michelko. Foto: Roman Michelko/FB

Jeden z hovorcov štrajkového výboru Ivan Brada pre Štandard uviedol, že zvažujú protestné aktivity vrátane štrajku. „Myslím si, že k tomu dôjde tento týždeň,“ povedal Brada.

Štrajkový výbor bude v pohotovosti aj po schválení zákona parlamentom. „Po tom, keď to ten valec celé zomelie, budeme čakať, čo sa stane. Nastavíme si červené čiary a zostaneme v štrajkovej pohotovosti. Môžu sa naplniť naše obavy o porušovaní redakčnej nezávislosti, určite nechceme nechať v štichu nikoho z kolegov,“ povedal Brada.

Zamestnanci RTVS prvýkrát uskutočnili výstražný štrajk 10. júna. Pochodovali od budovy Slovenského rozhlasu pred ministerstvo kultúry na Námestie SNP. Protest sa začal napoludnie a trval približne tri hodiny. Dôvodom protestu sú obavy z politického ovládnutia RTVS.

Výbor pre kultúru a médiá nezasadal

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá k situácii v RTVS v utorok nezasadal, pretože ho odignorovali koaliční poslanci. Podľa poslanca SNS Romana Michelka v koalícii je zhoda na terajšom znení zákona, preto nebolo potrebné, aby o zákone poslanci prišli diskutovať. V legislatívnom procese budú podľa Michelka prijaté pozmeňovacie návrhy technického charakteru.  

Po vyhlásení neuznášaniaschopnosti výboru zostal Michelko odpovedať na otázky poslancov a členov štrajkového výboru RTVS [Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť pozn. red.], ktorí prišli na rokovanie výboru ako hostia.

Rezník vraj Danka kamsi poslal

Podľa Michelka sa nedá vylúčiť, že sa niektorý politik bude snažiť o vplyv v Slovenskej televízii a rozhlase, ale je na generálnom riaditeľovi, aby takýto tlak ustál, pretože nebude mať mandát od politikov, ale od Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Členovia Iniciatívy sa Michelka pýtali, čo sa bude diať v situácii, keď budú politici chcieť zasahovať do vysielania tak, ako sa o to snažil Andrej Danko, keď bol riaditeľom RTVS Jaroslav Rezník.

„Ja si neviem predstaviť, že by som zavolal riaditeľovi a žiadal ho o nejaké personálne zmeny,“ povedal poslanec za SNS.

„Pán Danko si to však vie,“ kontrolvala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

„Tak on si to vie, ale pán Rezník ho mal kamsi poslať,“ reagoval Michelko.

„Predstava, že pre neuposlúchnutie nejakej žiadosti ho okramžite odvolá Rada STVR, je naivná, absurdná a nerealistická,“ poznamenal Michelko. Ďalej uviedol, že, aby bol riaditeľ STVR odvolaný, musel by nastať „trvalý a dlhodobý nesúlad medzi Radou STVR, a riaditeľom televízie“. Podľa navrhu zákona by riaditeľ STVR nemohol byť odvolaný bezdôvodne.

Čo chce koalícia zmeniť v RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má zmeniť názov na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Vládny návrh zákona ďalej obsahuje nový spôsob volenia generálneho riaditeľa, ktorý sa presunie z parlamentu na Radu STVR.

Z deviatich členov tejto kontrolnej rady bude štyroch členov rady vymenúvať a odvolávať minister kultúry, piatich členov bude voliť a odvolávať parlament nadpolovičnou väčšinou. Všetci členovia rady musia byť experti v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac