Prezident Peter Pellegrini navštívil rodné mesto. Úradovať chce aj z Banskej Bystrice

19pellegrini,bb3 Prezidenta Pellegriniho vítal v rodnom meste primátor Nosko a mali folkloristi piesňami a chlebom so soľou. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Prvé kroky nového prezidenta viedli v rámci regiónov do Banskej Bystrice. V rodnom meste ho privítal primátor Ján Nosko a stretol sa aj s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom. V meste pod Urpínom plánuje Peter Pellegrini obnoviť regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta SR.

Návštevu prezidenta Pellegriniho sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Pred radnicou na Námestí SNP, kde ho privítali okrem primátora aj malí folkloristi piesňami a chlebom so soľou, bolo viac policajtov ako zvedavcov, ktorí sa prišli pozrieť na svojho rodáka.

Aj napriek bezpečnostným opatreniam Peter Pellegrini podišiel k skupinke priaznivcov. Pozdravil sa s nimi a s viacerými si podal ruku. To zopakoval viackrát počas celej návštevy v rodnom meste, keď sa presúval z miesta na miesto peši.

Celý čas boli po jeho boku a v okolí ochrankári. Tí sú pri takýchto stretnutiach vo veľkom strehu najmä po májovom atentáte na premiéra Fica v Handlovej. 

Peter Pelllegrini je rodák z Banskej Bystrice, v meste má dokonca stále trvalý pobyt. Preto je pre neho logické a doslova srdcovou záležitosťou, obnoviť tam po troch rokoch regionálne pracovisko Kancelárie prezidenta SR, zrušené 1. januára 2021.

Podobnú snahu prejavili aj predchádzajúce hlavy štátu. Tento zámer sa im však nepodarilo uskutočniť. Nový prezident chce byť však aj v tomto smere iný. Banskobystrická kancelária bude slúžiť celému strednému Slovensku a po letných prázdninách by už v nej chcel úradovať.

Za vznikom kancelárie v Banskej Bystrici na konci 90. rokov stál prezident Rudolf Schuster. Prezidenti ju využívali len málo, k jej zrušeniu došlo v roku 2021 počas funkčného obdobia Zuzany Čaputovej.

Peter Pellegrini už začal podnikať všetky potrebné kroky na obnovenie činnosti regionálneho pracoviska Kancelárie prezidenta v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Tam bude niekoľkokrát do roka úradovať a podnikať výjazdy do okolitých regiónov stredného Slovenska.

„Pri nástupe do funkcie som povedal, že nechcem byť prezidentom Prezidentského paláca z Bratislavy. Chcem byť prezidentom ľudí a čo najviac času tráviť v regiónoch Slovenska, samozrejme, pri zodpovednom plnení všetkých medzinárodných a vnútroštátnych povinností, ktoré ma čakajú v Bratislave,“ uviedol Pellegrini.

„Nechcem, aby bolo slávnosťou opustiť Bratislavu a ísť do regiónov. Preto by to malo fungovať aj na východe Slovenska, kde v Košiciach pôsobí jediné regionálne pracovisko prezidentskej kancelárie,“ vysvetlila nová hlava štátu.

Náklady na banskobystrickú pobočku by mali pokryť nájomné a primeraný plat dvoch ľudí. „Zatiaľ nemám predstavu, kto by mohol zastupovať prezidentskú kanceláriu v Banskej Bystrici, ale ako rodák z tohto mesta nebudem mať problém nájsť tú pravú a zodpovednú osobu,“ povedal prezident.

„Budem sa snažiť minimálne pol roka dopredu vyčleniť konkrétne týždne v kalendári, že v tom konkrétnom čase sa nachádzam v regióne. Nebude to len statické sedenie v Banskej Bystrici, či v Košiciach, ale stráviť čas v kraji veľmi aktívne,“ vysvetlil Pellegrini.

„Stretávať sa s tými, ktorí sa budú chcieť stretávať, alebo potrebovať. Zároveň robiť výjazdy do jednotlivých častí stredného Slovenska. Táto kancelária je pre mňa symbolom priblíženia sa celému strednému Slovensku. Rovnako by som chcel fungovať aj na východe v Košiciach,“ uviedol prezident.

Prezidentská kancelária bude sídliť na poschodí historickej budovy Štátnej vedeckej knižnice. Podľa riaditeľky vedeckej knižnice Oľgy Doktorovej, miestnosti slúžili knižnici ako reprezentatívne priestory.

„Prezidentská kancelária bola otvorená v roku 1999. Začiatkom roku 2021 prišlo k dohode o ukončení jej fungovania. Historická budova kde sídli, je bývalý župný dom,“ vysvetlila Doktorová.  

Počas návštevy Petra Pellegriniho v Banskej Bystrici sa okrem spomínaných rokovaní s primátorom a županom uskutočnila aj slávnostná inaugurácia poštovej známky prezidenta SR spojená s autogramiádou pre verejnosť.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...