Zlaté časy pri vode. Čo ponúka kemping na Zlatých pieskoch?

kemping Areál pre milovníkov kempingu a karavaningu na bratislavských Zlatých pieskoch. Na snímke niekoľko karavanov a návštevníkov. Foto: Magdaléna Svetláková

BRATISLAVA – Zlaté piesky nie sú len voda, bufety a vodné bicykle. Je to aj miesto, ktoré je určené pre karavanistov či návštevníkov, ktorí obľubujú kemping. Miesto na oddych, dobitie si (nielen) bateriek či vypratie oblečenia. A presne tam sa bol Bratislavský Štandard pozrieť.

Prišli sme tam okolo 10.00 h dopoludnia. Z Areálu zdravia na Zlatých pieskoch vychádzal kamión, v pozadí vládol pomerné čulý ruch. Neboli to však návštevníci, ale zamestnanci a rôzne – malé či väčšie – stroje v pracovnom nasadení. Ako sme sa neskôr dozvedeli, boli to posledné prípravy na blížiaci sa festival, ktorý sa v blízkosti jazera uskutoční už koncom júna.

Bratislavský Štandard však viac zaujímali možnosti kempingu a karavaningu, ktoré sa pomaly ale isto dostávajú do povedomia nielen domácich, ale aj zahraničných turistov. Miesto určené na tieto aktivity sa nachádza prakticky hneď za vrátnicou.

Na vyhradených miestach stálo šesť karavanov a jeden stan, ktorý práve spratávala partia mladých mužov. Ako sme sa od jedného z nich dozvedeli, do Bratislavy prišli na bicykloch až z Banskej Bystrice. Na chrbte si niesli plnú výbavu – preplnené ruksaky, stany, karimatky… Na tomto mieste boli prvýkrát, no podobné výlety podnikajú každý rok. Hoci tu strávili iba jednu noc, miesto si pochvaľovali. 

Nový vlastník, nové pravidlá

Kempingový a karavanový areál pod oficiálnym názvom camping.bratislava.sk patrí od marca tohto roka pod hlavné mesto. Areál od bývalého nájomcu získal po dlhých dvadsiatich rokoch mestský podnik Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Zamestnanci mestského podniku mali dovtedy na starosti údržbu, upratovanie a čistenie.

„Zmluva s nájomcom skončila k 31. decembru minulého roka a celý kemping sme dostali až 15. marca. Kempingové časti sme museli opraviť, vynoviť a zrekonštruovať. Ľudia sú tu radi, vidia, že sme sa posunuli vpred,“ prezradila finančná riaditeľka podniku Jana Dravecká. Sezóna sa začína približne v polovici mája a trvá asi do októbra. V čase našej návštevy sa tam veľa hostí nenachádzalo.

Ako však uviedla Dravecká, tento areál plánujú rozšíriť aj mimo sezónu. „Chceme vytvoriť nové státia, tzv. stellplatz, kde môžu karavanisti prísť aj po sezóne a urobiť si servis, prípadne sa odviezť električkou do centra. Rovnako tak chceme zvýšiť počet elektrických prípojok.“

Karavanové státia po celom obvode vyhradeného areálu majú svoje elektrické prípojky, pre ubytovaných vynovili kuchynku a práčovňu. Tiež opravili výlevku a kanalizáciu, ktoré boli podľa Draveckej v havarijnom stave.

Voda nie je lákadlom

Veľkou výhodou je, že návštevníci kempingu majú vo vstupnom zahrnutý aj pobyt na miestnom kúpalisku. Jazero – okrem tzv. wakeboardingu, ktorý sa nachádza v severnej časti a je veľkou atrakciou aj pre turistov z Viedne -, však podľa Draveckej nie je hlavným lákadlom.

„Návštevníci tu ostávajú v priemere dve až tri noci. Väčšinou sú to ľudia, ktorí sa vydali na okružnú cestu po Európe, robia si plány, cestujú z krajiny do krajiny a zastavujú na rôznych miestach. Výhodou je, že Bratislava je hlavné mesto jednej z krajín Európskej únie.“ Vyzdvihla taktiež dostupnosť – električka je vzdialená len pár minút chôdze a, ako je známe, turisti často radi navštívia historické centrum.

Medzi turistami je aj mnoho psičkárov. V kempingovej časti sú povolené aj psy na vôdzke a vytvorili im aj menší výbeh. Na kúpalisko však nesmú.

Ako sme sa presvedčili na vlastné oči, voda v čase našej návštevy nebola práve lákavá. Spôsobili to dažde v uplynulých týždňoch, v dôsledku ktorých sa zdvihla hladina a na krajoch jazera sa vytvorili nánosy. „Mali sme snahu to vyčistiť bagrom, no ten sa takmer prevrátil. Budeme to musieť robiť manuálne.“ Napriek tomu sa aj tých pár návštevníkov už kúpalo. Nečudo, teploty boli v ten deň vysoké.

Neslávna reputácia… Je už minulosťou?

Po zbúraní hotela Flóra v januári tohto roka je podľa Draveckej celý areál na kúpaliskovej strane jazera bezpečnejší. „Nainštalovali sme veľké množstvo kamier, pretože toto miesto bolo známe svojou rizikovosťou. Napríklad hneď za plotom bola ruina, kde sa schádzali isté skupiny, často tam boli rôzne drogovo-bezpečnostné akcie… Tieto skupiny sem prestali chodievať v podstate od zbúrania hotela. Chceme tú úroveň bezpečnosti zvýšiť, chceme, aby sa tu zdržiavali ľudia s pocitom pohody.“

Miesto vyhradené na kemping a karavany plánujú v budúcnosti oplotiť. „Cez vrátnicu sa sem cudzí človek nedostane, no celý areál je prepojený a dá sa sem dostať z inej strany. Všade v zahraničí sú kempingové miesta oplotené, preto to chceme urobiť aj tu. Nechceme, aby sa nám miešali skupiny. Ľudia, ktorí si kúpia vstup na kúpalisko, by mali byť len tam.“

Mestskému podniku patrí od apríla aj areál za cestou, ktorý bol tiež v dlhodobom nájme. Získať sa im ho podarilo po mnohých súdnych sporoch a naťahovaniach. Podľa Draveckej je ešte v horšom stave a mestský podnik na jeho vyčistenie a rekonštrukciu potrebuje množstvo financií.

Bezproblémová komunita

Po príchode na vrátnicu sme si všimli tri odchádzajúce karavany. Všetky mali zahraničné evidenčné čísla. Tento trend nám potvrdila aj Dravecká. Podľa nej je najviac karavanistov a návštevníkov kempingu z Nemecka, Belgicka či Francúzska. Podľa nej sú to ľudia, ktorí si robia akúsi okružnú cestu po viacerých štátoch – niekedy dokonca strávia na cestách celý rok – a vyhľadávajú rôzne zastávky. K nim patrí práve Bratislava, ktorá má už spomenutý status jedného z hlavných miest v Európe.

Dravecká tvrdí, že karavanisti problémy nerobia. „Sú to ľudia, ktorí majú 40 rokov a viac, svoje majú odpracované, majú dostatok peňazí a vážia si svoju pohodu. Všeobecne medzinárodná komunita karavanistov dodržiava pravidlá. Sú radi, keď majú svoje parkovacie miesto a sused im do toho nelezie. Ak je pravidlo, že tam je pokoj, tak tam pokoj aj je. Vždy im povieme, že vtedy a vtedy je tu podujatie a oni sa sami rozhodnú.“ A mestský podnik sa snaží udržať úroveň. Do 22.00 hod je tu „žúr“, potom nočný pokoj.

Pri obnove areálu spolupracovala STaRZ so Slovenskou asociáciou karavaningu a kempingu. „Asociácia nám robí štúdiu, aby sme priestor čo najlepšie využili, aby sa tam návštevníci vedeli pohodlne ,upratať´. Spolupracovali sme s nimi aj pri osadzovaní tzv. camper systému [servisné stĺpiky, ktoré zabezpečujú infraštruktúru pre karavaning, pozn. red.].“ Členom tejto asociácie je mestský podnik od marca tohto roka.

Neprispôsobiví

Brehová línia na druhej strane jazera patrí tiež pod STaRZ. Je tam však množstvo menších pozemkov v rukách súkromníkov. Ako uviedla Dravecká, na tejto strane sa nachádza aj „divoká pláž“, ktorej návštevníci každoročne spôsobujú problémy, a nudapláž. „O druhú stranu jazera sa my nestaráme. Na severnej strane sa snažíme minimalizovať nelegálne kempovanie. Dohodli sme sa aj s prevádzkovateľom Wake-Lake, že nelegálnych kemperov budeme odtiaľ vyháňať aj s pomocou strážnej služby.“

Problémom je aj to, že ľudia z druhej strany často preplávajú alebo prepádlujú na kúpaliskovú stranu a „užívajú si“ zadarmo. „To kontrolujú strážna a vodná záchranná služba,“ skonštatovala finančná riaditeľka a zároveň uznala, že druhá strana je verná svojej reputácii a môže byť nebezpečná.

Zatiaľ čo vyzdvihla slušné správanie karavanistov, k návštevníkom kúpaliska bola značne kritická. „Pokiaľ návštevníci dodržiavajú všetky pravidlá, priestor je bezpečný, problém nastane vtedy, ak to preženú s alkoholom – sú arogantní, idú do vody aj napriek upozorneniam alebo doplávajú z druhého brehu. Poriadok tu, na kúpalisku, si dokážeme udržať pod kontrolou, zatiaľ je to v norme.“

Zlaté časy pri vode

Súčasťou areálu je aj 46 chatiek a 20 bungalovov. Tie sú väčšinou pre tri, respektíve štyri osoby a zatiaľ sa nedajú prenajať. Výnimkou je nadchádzajúci festival a naň sú už všetky vypredané.

A zariadenie? Jedine v štýle retro! Podľa Draveckej v nich prechádzajúci nájomca nenechal nič. Viacero vecí bolo nefunkčných a zastaraných, nový nábytok tam nie je doteraz.

„Robíme to na poslednú chvíľu, personálu je málo. Pomáhajú tu všetci, navzájom si vypomáhame aj s inými mestskými organizáciami. . Predchádzajúci nájomca v minulosti prerobil kúpeľne v bungalovoch, je tam malý kuchynský pult. V princípe to zatiaľ berieme tak, že na vyspatie počas festivalu to stačí. Všetko vymeniť sa nedá naraz, no máme pripravené rôzne alternatívne riešenia.“

Na otázku, či tu dovolenkujú aj domáci, nám Dravecká nevedela odpovedať. Myslí si však, že ľudia sú naučení tam chodiť: „Je to pre nich akési retro – zlaté časy pri vode – čo je aj náš tohtoročný slogan“. Odhaduje však, že v rámci kempingu a karavanov je väčšina návštevníkov zahraničných. Štatistické údaje budú však až po skončení oficiálnej sezóny.

Chatky nie sú okrem času, keď sa koná festival dostupné. Chcú ich však obnoviť. Foto: Magdaléna Svetláková

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...