Šutaj Eštok na vedľajšej koľaji? Danko chce rokovať o šéfovi parlamentu s Pellegrinim

Predseda SNS Andrej Danko mieni do rozhovorov o obsadení stoličky predsedu parlamentu zapojiť okrem šéfa Smeru Roberta Fica aj prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý donedávna viedol tretiu koaličnú stranu Hlas.

Vo¾by24: Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Líder SNS zároveň odmietol, že by v koalícii boli nejaké spory a napätie po vyhlásení ministra práce Erika Tomáša (Hlas), ktorý sa sťažoval, že SNS blokuje prijatie zákona o minimálnej mzde.

Zapojenie prezidenta Pellegriniho do debát ako obsadiť druhú najvyššiu pozíciu v štáte by bolo nezvyčajné. Je to totiž už téma pre legitímne zvoleného predsedu Hlasu Matúša Šutaja Eštoka.

„Bude to v prvom rade debata Roberta Fica a Petra Pellegriniho a mňa ako predsedu SNS,“ vyhlásil Danko v utorok na tlačovej besede s dôvetkom, že už mal s Pellegrinim „veľmi príjemný“ rozhovor. Zároveň poznamenal, že rešpektuje Šutaja Eštoka ako predsedu Hlasu.

Pellegrini do zvolenia hlavy štátu zastával post šéfa parlamentu. Po prezidentských voľbách si začal na tento post nárokovať Danko. Ako uviedol v utorok šéf SNS, koaličná strana Hlas má dnes silnejšiu pozíciu ako Smer, ktorý vyhral parlamentné voľby.

Podľa Danka sa nedá tváriť, že Smer a SNS nepomohli Pellegrinimu pri zvolení za prezidenta republiky.  Myslí si, že sa treba rozprávať o vyvážení v koalícii. „To nie je o tom, že niekto niekoho tlačí k stene,“ poznamenal Danko.

Hlas nechce ustúpiť pri šéfovi parlamentu

Líder SNS už po prezidentských voľbách hovoril, že by sa mali zmeniť podmienky fungovania koalície, pretože sa zásadne zmenila politická mapa.

Premiér Robert Fico následne ambície Danka podporil tvrdením, že najlepším riešením by bolo, aby si koaličné strany rozdelili tri najvyššie posty v štáte tak, že predseda SNS Danko by sa stal predsedom Národnej rady SR. Fico pripomenul, že rozhodujúcim momentom pre víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách bolo stretnutie koaličných lídrov, ktorí ho vo voľbe podporili.

Hlas však trvá na tom, že mu podľa koaličnej zmluvy patrí kreslo predsedu parlamentu. Na tento post má  svojho nominanta, súčasného vicepremiéra Richarda Rašiho a nemieni sa ho vzdať.

„Je úplne evidentné, že počet poslancov žiadnej vládnej strany sa nezmenil. Strana Hlas má stále 27 poslancov a keby sme sa nejakým spôsobom oslabili alebo niečo podobné, vtedy by som týmto otázkam rozumel,“ komentoval v pondelok požiadavku SNS minister práce Erik Tomáš v Rádiu Expres.

Po odchode do europarlamentu bude Národnej rade SR chýbať aj post jej podpredsedu, ktorý zastával Ľuboš Blaha zo Smeru. Tomáš uviedol, že ak Smer nominuje na uvoľnený post poslanca Tibora Gašpara, tak ho Hlas podporí.

V súčasnosti je vedením parlamentu poverený jeho podpredseda Peter Žiga (Hlas). Koalícia pred časom oznámila, že sa k otázke obsadenia vrcholových postov vo vedení parlamentu vráti začiatkom septembra.

Od Tomáša takú vetu Danko nečakal

Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Popri probléme obsadenia stoličky predsedu parlamentu sa koaličné strany už viac ako tri mesiace sporia aj o zvýšenie minimálnej mzdy, ktoré presadzuje minister práce Tomáš. Partnerská SNS však podporu podmieňuje valorizáciou minimálnych dôchodkov.

Spor oživil v pondelok minister Tomáš vyhlásením, že SNS v rozpore s vládnym programom blokuje prijatie zákona o minimálnej mzde. Tá by ku koncu volebného obdobia mohla atakovať hranicu 1 000 eur

„Potom si ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny musím položiť otázku, že pokiaľ vládna koalícia nie je schopná zahlasovať za vlastné programové vyhlásenie vlády, aký má táto vládna koalícia zmysel,“ povedal Tomáš v Rádiu Expres.

Minister Tomáš v utorok zopakoval, že „my len požadujeme naplnenie programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovala aj SNS“. V ňom je podľa ministra jasne uvedené, ako sa má po novom určovať minimálna mzda, o minimálnych dôchodkoch sa vládny program nezmieňuje. „Chcem zdôrazniť, že rozmrazenie, a teda pravidelné zvyšovanie minimálnych dôchodkov, presadila ešte v minulom roku v opozícii strana Hlas,“ dodal Tomáš.

Danko reagoval, že ho slová Tomáša o zmysle koalície mrzia a považuje ich za nešťastné. „Ja som takú vetu nečakal,“ poznamenal. Zdôraznil, že s SNS nie je žiadny problém ani pri minimálnej mzde, ale nesmie „likvidovať podnikateľov a štátny rozpočet“. Zároveň dodal, že rast minimálnej mzdy a minimálnych dôchodkov sú spojené nádoby.


Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok