Budúcnosť spaľovacích motorov sa môže vyjasniť už o niekoľko dní

Predaj nových vozidiel so spaľovacími motormi je v EÚ aj po roku 2035 stále reálny. Európski ľudovci, ktorí na zvrátení rozhodnutia z veľkej časti postavili svoj program do nedávnych eurovolieb, môžu už onedlho načrtnúť plán na ich záchranu. Deje sa tak v kontexte všeobecného poklesu elektrooptimizmu v osobnej mobilite.

European Union countries reach deal on 2035 fossil fuel car ban Ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Ešte v nedávnej minulosti sa zdalo, že Európska únia prejde od roku 2035 v dôsledku zákazu predaja nových áut so spaľovacími motormi veľkou – no nie celkom dobrovoľnou – revolúciou v doprave.

Zákaz však napokon prešiel iba v obmedzenej forme. Pripomeňme, že po uvedenom dátume bude možné registrovať vozidlá so spaľovacími agregátmi, no za predpokladu, že sú plnené uhlíkovo neutrálnymi pohonnými látkami, teda syntetickými palivami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.