Ukrajinci vraj zničili vzácny ruský systém Zemledelie. Míny dokáže rozprašovať raketami

Ukrajinská armáda zničila vzácny ruský komplex Zemledelie, ktorý je určený na budovanie mínových polí na diaľku. S odvolaním sa na vyjadrenia vojenského a politického pozorovateľa Oleksandra Kovalenka o tom v stredu informovala tlačová agentúra UNIAN.

1719398557-2270 Foto: Telegram

Podľa Kovalenka sa za celý čas invázie na Ukrajinu podarilo zdokumentovať zničenie iba dvoch takýchto komplexov: „A posledné bolo zaznamenané pred rokom, 22. júna 2023. Nuž, po dlhej prestávke sa v počítaní pokračuje,“ dodal.

Odborník však nespresnil, kedy, kde a akým spôsobom malo k zničeniu tejto ojedinelej techniky prísť. Ukázal však fotografiu zdevastovaného stroja.

Zemledelie pripomína ruské či sovietske salvové raketomety Grad alebo Tornado, no jeho odpaľovač vypúšťa rakety naložené rôznymi typmi mín, ktoré môžu byť rozptýlené vo vzdialenosti päť až pätnásť kilometrov. Jeden systém dokáže umiestniť až 7-tisíc protipechotných mín.

Komplex pozostáva z bojového vozidla na osemkolesovom pancierovom podvozku, transportného nakladacieho vozidla a odpaľovacích kontajnerov so ženijnou muníciou.

Bojové vozidlo je vybavené satelitným navigačným systémom, počítačom a dokonca meteorologickou stanicou, čo obsluhe umožňuje vykonávať úpravy a zohľadňovať vplyv počasia na let rakiet.

Podľa ruského denníka Izvestija dokončili ruské ozbrojené sily testovanie systému v roku 2020 počas cvičení na Kaukaze a vo veľkom sa využíval najmä počas minuloročnej ukrajinskej protiofenzívy.

Ukrajinská ani ruská strana sa k udalosti zatiaľ oficiálne nevyjadrila.


Odborným sestrám sa budúci rok znížia platy, čo vyvoláva nespokojnosť a obavy o budúcnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok