Bývalá kadetka Michaela trpí veľkými bolesťami. Vyplatenie odškodného je v nedohľadne

kadetka Bývalá študentka policajnej akadémie Michaela Hozáková so svojím otcom Igorom. Foto: archív rodiny

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Rodine bývalej kadetky Michaely sa od 1. marca 2023, kedy ich dcéru na polygone v areáli bratislavskej policajnej akadémie postrelil v rámci krúžku pedagóg Vladimir Šeparnev, prevrátil život naruby. Manželia Igor a Jaroslava odvtedy pomáhajú dcére a snažia sa, aby sa jej zdravotný stav zlepšil. Zároveň riešia finančné otázky súvisiace s úrazom.

Mišku napriek absolvovaným operáciám, liečeniam a rehabilitáciám limituje nielen upútanie na vozík, ale aj neutíchajúca bolesť.

„Dcéra trpí, a my s ňou,“ povedal otec Igor pre Trenčiansky Štandard. „Vidíme, že už len ‚zatnúť zuby‘ nestačí, je to nad jej sily. Zvládala ju nejako predychávať len v začiatkoch, teraz, napriek snahe, to už nejde. Občas je to také intenzívne, že sa neubráni slzám. Nepomáhajú ani analgetiká, ktoré sa snaží obmedziť na minimum, keďže lekári neraz konštatovali, že s ohľadom na vek a zdravotný stav, užíva priveľa liekov,“ vyjadril sa pán Hozák.

„Hoci to laik len ťažko dokáže pochopiť, nervové zakončenia, napriek poškodeniu miechy, sa zachovali, rovnako aj isté prepojenia. Bolesť nedovolí dcére pokojne sa vyspať. Je to pre nás všetkých veľmi náročné,“ povzdychol si otec. Zdôraznil, že Miška im popísala bolesť ako kŕčovité sťahy svalov, spojené so silným pálením.

Tento stav trvá aj niekoľko minút. Vtedy napriek snahe a silnej vôli nedokáže urobiť absolútne nič, len sa poddať bolesti. „Trápi nás istá bezmocnosť, že jej nevieme pomôcť. Vidíme, že zrejme v jej prípade rezignovali už aj lekári. Predtým sme od nich dostávali ponuky na operačné zákroky, rôzne rehabilitácie či liečenia. Neraz išlo aj o novinky. Teraz, nič, je ticho,“ uviedol.

Dokonca sa občas nedokáže zbaviť pocitu, že keď kontaktuje niektorého z odborníkov, tak buď neberie, alebo sa zapiera, len aby nemusel povedať, že svoje možnosti už vyčerpal. „Nepotrebuje predsa negatívnu reklamu. Bodaj by som sa mýlil,“ posťažoval sa obetavý otec.

Rodičov trápi, že všetky náklady na živobytie dcéry a výraznú čiastku na jej liečenie a rehabilitácie hradia zo svojich príjmov a úspor. Predtým mala kadetka mesačný plat, čo sa však vyradením z akadémie skončilo. Aj preto je snahou najbližších dosiahnuť, aby si mohla uplatniť svoje zákonné nároky na vyplatenie odškodnenia za ťažký úraz s celoživotnými následkami a priznanie pravidelnej mesačnej renty.

„To nie je náš výmysel, vyplynulo to zo záverov inšpekcie, ktorá na základe kontroly vyhodnotila zranenie dcérky ako pracovný úraz. Potrebné je, aby akadémia vypracovala kompletný záznam o registrovanom služobnom úraze a lekár zasa posudok s bodovým hodnotením všetkých výkonov. Len to ide veľmi pomaly. My len čakáme, a ani po viac než roku to nie je hotové,“ hneval sa otec.

Miška na liečebno-rehabilitačnom pobyte v Piešťanoch, kde nechýbal ani jej psík. Foto: Archív rodiny

O vyjadrenie sme požiadali vedenie policajnej akadémie. Riaditeľka kancelárie rektora Katarína Kezman nám najprv zavolala, neskôr poslala link na odkaz zverejnený na stránke školy: „Akúkoľvek komunikáciu s Akadémiou Policajného zboru v Bratislave smerujte na Tlačový odbor Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.“ Komunikačné oddelenie rezortu na naše otázky zatiaľ neodpovedalo.

Rodine finančne pomáhajú športovci, najmä Vlado Weiss ml. so spoluhráčmi, tiež miestne kluby z Považskej Bystrice. „Všetci spomenutí organizujú rôzne charitatívne akcie a výťažok z nich poskytnú Miške. Napriek nezávideniahodnej situácii musí cvičiť, aby nedošlo k atrofii svalstva na dolných končatinách, keďže strata, respektíve úbytok svalovej hmoty, by priniesli ďalšie problémy. Najnovšie skúša hrať v Trenčíne basketbal na vozíku,“ objasnil otec.

V rodine Hozákovcov sa okrajovo rieši aj otázka ďalšieho vysokoškolského štúdia dcéry. „Netlačíme ju do ničoho, keďže prvoradé je pre všetkých jej zdravie. Vyzerá, že vzhľadom na ťažké postihnutie prichádza do úvahy len externá forma štúdia, dcére by viac vyhovovala denná. Pre ktorý študijný program sa rozhodne, zatiaľ nevie. V hre ich je niekoľko. Miluje zvieratká, ale láka ju aj manažment či učiteľstvo. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ povzdychol si vyťažený otec.

Spolu s manželkou a dcérou sa teraz tešia na dovolenkový oddych. „Výber destinácie sme zverili Miške. Zvolila týždenný pobyt na ostrove Rodos. Veríme, že povestná smaragdovozelená morská voda a grécky zlatistý piesok prispejú k zlepšeniu jej zdravotného stavu,“ nádejajú sa starostliví rodičia bývalej kadetky.

Miška bola talentovaná športovkyňa. Aj teraz hrá basketbal na vozíku. Foto: Archív rodiny
Michaela sa venovala rôznym športom. Jej výkony boli vynikajúce. Foto: Archív rodiny
Dievča na jednom z rehabilitačných pobytov. Foto: Archív rodiny
V kúpeľoch Kováčová. Rodičia dcéru navštevovali každý víkend. Foto: Archív rodiny
Michaela bolesti
Miška s mamou Jaroslavou. Foto: Archív rodiny

Ďalšie články
Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Skupina vyše dvadsiatich francúzskych raperov zverejnila v pondelok násilnú skladbu namierenú najmä proti popredným predstaviteľom tamojšej vlasteneckej strany Národné zhromaždenie (RN), ktorá má našliapnuté na víťazstvo v nedeľnom druhom kole tamojších parlamentných volieb. Hudobníci v úryvkoch textu útočia na predchádzajúcu líderku strany Marine Le Penovú...