Ekonomika bude rásť rýchlejšie. Účty za plyn však v budúcom roku vystrelia o 27 percent

Rast slovenskej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť, inflácia naopak spomaliť. Vyplýva to z novej prognózy ministerstva financií, ktorú vo štvrtok predstavili štátny tajomník rezortu Radovan Majerský a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy.

Tlaèová konferencia Ministerstva financií SR k predstaveniu novej makroekonomickej prognózy Na snímke riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) MF SR Juraj Valachy. Foto: Martin Baumann/TASR

Hrubý domáci produkt by mal v aktuálnom roku rásť tempom 2,5 percenta, pričom v tom budúcom by mal akcelerovať na 2,6 percenta. Ministerstvo tak zlepšilo svoj predchádzajúci marcový odhad, v ktorom očakávalo hospodársky rast na úrovni dvoch percent.

No zatiaľ čo pre tento rok rezort financií zvýšil odhad rastu ekonomiky, pre ten budúci ho naopak znížil z 3,1 percenta na spomenutých 2,6 percenta. „Oživenie v Európe prišlo trošku skôr, ako sme čakali a posúvame aj vplyv investícií z plánu obnovy,“ komentoval to Valachy.

Inflácia by mala v tomto roku dosiahnuť 2,7 percenta, pričom ešte v marci sa predpokladal rast cien na úrovni troch percent.

Rast reálnych miest dosiahne päťročné maximum. Zárobky očistené o infláciu by mali stúpnuť o 4,2 percenta, pričom pozitívny trend by mal pokračovať aj naďalej.

„Pozitívnym faktorom je to, že od roku 2025 očakávame znovu tvorbu nových pracovných pracovných miest,“ avizoval štátny tajomník.

Slovenský priemysel sa má v porovnaní s eurozónou lepšie

„U nás výsledky v priemysle nie sú také zlé ako v eurozóne,“ skonštatoval Valachy na margo pozitívnejších prognóz pre slovenskú ekonomiku. Dodal, že Slovensko sa dokázalo čiastočne odstrihnúť od vývoja v iných krajinách eurozóny.

Majerský však zdôraznil, že aj vývoj u našich obchodných partnerov sa pomaly a postupne zlepšuje.

„Vzhľadom na charakter našej ekonomiky je veľmi podstatné, že vývoj u našich obchodných partnerov sa postupne pomaly zlepšuje, a to vplýva aj na naše predikcie. Zároveň pozitívne vplýva aj postupné rozbiehanie čerpania prostriedkov z plánu obnovy, aj keď je to pomalšie, ako by sme si želali,“ priblížil štátny tajomník.

Vrásky robia ceny plynu

Valachy sa zároveň vyjadril k cenám energií v budúcom roku. Uviedol, že účty za plyn by podľa technického predpokladu mohli vyskočiť až o 27 percent, keďže sa od januára skončí zastropovanie cien energií.

Ceny tepla a elektriny by sa nemali výraznejšie meniť.

„Vyhláška ÚRSO hovorí, že ceny elektriny na ďalšie roky by mali ostať nezmenené,“ uviedol s tým, že aj ceny tepla by mali rásť len o jednotky percent.

Celková inflácia by sa mala v budúcom roku mierne zrýchliť oproti aktuálnemu roku, čo budú mať na svedomí práve ceny plynu.

„Inflácia na tento rok je 2,7 percenta a na ďalší rok by mala ísť trochu nahor na 3,9 percenta, práve kvôli cenám plynu. Keď ÚRSO alebo vláda prídu s riešením, ako rast ceny plynu stlačiť na nižšie úrovne, samozrejme budeme prehodnocovať aj tú infláciu,“ avizoval šéf IFP.

Prognózy Národnej banky sú podobné

Národná banka Slovenska očakáva ešte pozitívnejší vývoj. V tomto a budúcom roku predpovedá medziročný rast slovenského hospodárstva trojpercentným tempom. O nových údajoch informoval vo štvrtok pri predstavení letnej prognózny ekonomického a menového vývoja guvernér NBS Peter Kažimír.

Banka takisto očakáva, že rast cien by sa mal postupne spomaľovať. Priemerná inflácia za rok 2024 bude podľa NBS na úrovni tri percentá.

V nasledujúcich dvoch rokoch takisto očakáva mierne zrýchlenie rastu cien, pričom podobne ako rezort financií vníma ako dôvod vyššie ceny energií v dôsledku ukončenia ich dotovania pre domácnosti. V budúcom roku by inflácia mala podľa NBS dosiahnuť 3,5 percenta.

Reálne mzdy by mali rásť v tomto roku o 4,5 percenta, v ďalšom roku o necelé dve percentá.

„Bez práce je dnes historicky najmenej ľudí, trh práce je veľmi odolný,“ podotkol Kažimír s upozornením, že prestávame mať dostatok ľudí na nové pracovné miesta.

Najväčšie riziko tejto prognózy však podľa guvernéra súvisí s nevyhnutou konsolidáciou verejných financií. Tá bude pozostávať z mixu opatrení.

„To bude potom ovplyvňovať všetko ostatné,“ skonštatoval Kažimír, pričom dodal, že tieto opatrenia ešte nie sú zahrnuté v aktuálnej prognóze, keďže nie sú detailne známe.

(sak, tasr, sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac