Strana Marine Le Penovej podľa exit pollu vyhrala prvé kolo francúzskych volieb

1. kolo predèasných volieb vo Francúzsku Marine Le Penová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v meste Hénin-Beaumon počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 30. júna 2024. Foto: TASR/AP

Strana Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej vyhrala v nedeľu vo francúzskych predčasných parlamentných voľbách so ziskom 34 percent hlasov. Vyplýva to z exit pollu pre France Télévisions a Radio France. Podobné dáta ukazujú aj iné prieskumy.

Ľavicový Nový ľudový front sa umiestnil na druhom mieste s 28,5 percentami hlasov a zoskupenie Emmanuela Macrona na treťom so ziskom 20,3 percenta hlasov.

Hlavnou otázkou momentálne je, či druhé kolo volieb umožní lepenovcom získať v parlamente úplnú väčšinu – teda 289 kresiel. Dnešné projekcie sa podľa BBC pohybujú v rozmedzí od 260 do 310 kresiel.

V tom prípade by Macron musel menovať za premiéra lídra strany RN Jordana Bardellu, čo by viedlo k neľahkému systému rozdeľovania moci, ktorý je známy ako „kohabitácia“. Aj keď Macron povedal, že neodstúpi pred vypršaním jeho prezidentského mandátu v roku 2027, kohabitácia by ho oslabila na domácej aj svetovej scéne.

Francúzsky prezident 9. júna rozpustil parlament a vyhlásil predčasné parlamentné voľby na 30. júna a 7. júla po tom, čo Národné zhromaždenie porazilo jeho centristickú alianciu v eurovoľbách.

Bardella ako premiér

„Demokracia prehovorila a Francúzi postavili RN a jej spojencov na vrchol, čím prakticky zničili Macronov tábor,“ povedala Le Penová po oznámení neoficiálnych výsledkov.

Dodala, že ľudia chcú jednoznačne „otočiť list po siedmich rokoch pohŕdavého a korozívneho vládnutia“ a požiadala voličov, aby budúcu nedeľu v druhom kole opäť hlasovali za RN.

„Potrebujeme absolútnu väčšinu, aby [líder RN, pozn.red.] Jordan Bardella mohol byť o týždeň vymenovaný za premiéra,“ uviedla.

Bardella povedal, že ak jeho strana uspeje, bude premiérom, ktorý sa sústredí na kúpnu silu, obnovenie poriadku a migračnú politiku. Francúzi vzbudili „nádej, ktorá nemá v krajine obdobu,“ skonštatoval a dodal, že je vďačný za vysokú účasť.

Jordan Bardella. Foto: TASR/AP

Macron ocenil vysokú účasť

Macron po práve oznámených predčasných prieskumoch verejnej mienky hovoril s tlačovou agentúrou AFP a vyzdvihol vysokú účasť.

Francúzsky prezident vyzval voličov, aby sa zhromaždili za „republikánskych a demokratických“ kandidátov v druhom kole volieb, ktoré sa bude konať o týždeň.

Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Ľavica: Nikdy nedovolíme výhru Národného zhromaždenia

Jean-Luc Melenchon, ktorý stojí na čele ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko povedal: „Nikde nedovolíme, aby Národné zhromaždenie vyhralo“.

Zástupcovia strán ľavicového bloku, kam Melenchon patrí, už prisľúbili, že vo všetkých volebných obvodoch, kde RN skončila prvá a ich kandidát tretí, sa tento kandidát stiahne.

Jean-Luc Melenchon. Foto: TASR/AP

Rozuzlenie príde o týždeň

Voľby do 577 kresiel v dolnej komore francúzskeho parlamentu sú dvojkolové. Podoba nového osadenstva sa ukáže po druhom kole 7. júla.

Miera účasti v kontinentálnom Francúzsku sa podľa prieskumu odhaduje na 65,5 percenta, čo je výrazne viac ako 47,5 percentná účasť zaznamenaná v roku 2022.


Ďalšie články