Zmeny v Štandarde

Spoločnosť Saidler & Co. v novembri 2023 získala 74 percentný podiel v Štandarde. Dovtedy väčšinový akcionár Peter Núñez v súčasnosti vlastní 25 percent akcií a vlastníkom 1 percenta akcií je Peter Peťovský.

IMG_6647-1536x864-1-1024x576 Kancelárske priestory Štandardu v bratislavskom Tower 115. Foto: redakcia

Saidler & Co. sa spoločne s ďalšími akcionármi snažili o prosperitu Štandardu. Podarilo sa nám zvýšiť počet čitateľov, začali sme vytvárať krátke videá pre sociálne siete, pričom niektoré z nich dosahovali viac ako 100-tisíc videní. Rozšírili sme možnosť sledovať videá aj na našej domovskej stránke Štandardu. Zaviedli sme nový formát videorozhovorov, ktorý vyvolal záujem u našich čitateľov. Prvý bol rozhovor s premiérom Robertom Ficom. Doteraz má na Youtube viac ako 400-tisíc videní.

Zmena vedenia 

Zmena nastáva aj vo vedení. Petra Núňeza ako predsedu predstavenstva spoločnosti Statement Media Central Europe, a.s. nahradí Martin Saidler ml. Konateľom spoločnosti Denník Štandard, s.r.o. sa stáva Peter Peťovský. Peter Núňez ostáva v Štandarde akcionárom a členom predstavenstva. O tejto zmene sme informovali aj prostredníctvom rozhovoru s Petrom Núňezom.

Nezávislosť Štandardu

Štandard sa snaží od jeho založenia byť nezávislé médium. Neprijímame žiadne politické reklamy, ktoré by nás zväzovali. Naše príjmy sú len od našich predplatiteľov a investorov. Byť nezávislým je pre Štandard princípom, ktorým sa riadi. 

Do našej deklarácie nezávislosti, ktorú máme zverejnenú na našej stránke máme aj doplnený bod. Ten hovorí, že žiaden náš redaktor, akcionár alebo pracovník Štandardu nie je členom alebo spolupracovníkom politickej strany, hnutia či inej politickej organizácie. V prípade, že by sa chcel na politických aktivitách podieľať, spoluprácu so Štandardom musí ukončiť.

Princíp konkordátu

Štandard je na mediálnom trhu už viac ako tri a pol roka. Za ten čas sa Štandardu podarilo vybudovať plnohodnotnú redakciu, za ktorou stojí šéfredaktor a vydavateľ. Aby všetko fungovalo ako má a boli sme v Štandarde, ako sa hovorí, na jednej vlne, vydavateľ a šéfredaktor sa riadia princípom konkordátu. 

Konkordát vychádza z konkordátneho modelu švajčiarskeho politického systému. Na základe neho musia vydavateľ a šéfredaktor ohľadom publicistickej smernice dospieť k jednotnému stanovisku Štandardu. Vydavateľ a šéfredaktor musia toto jednotné stanovisko Štandardu obhajovať vnútri spoločnosti, ako aj smerom navonok, aj keď je to v nesúlade s ich osobnými názormi. Princíp konkordátu vytvára predpoklad pre stabilné publicistické smerovanie Štandardu.