Ukrajinské úrady tvrdia, že zmarili pokus o štátny prevrat. Zhabali muníciu aj zbrane

SBU Foto: SBU

Ukrajinské úrady údajne v nedeľu zmarili pokus o štátny prevrat. Oznámili to v pondelok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) a miestna prokuratúra. O „provokácie“ sa pokúsila v Kyjeve po piatkovom Dni ústavy istá skupina, ktorá tiež plánovala obsadiť parlament a vyhlásiť „dočasnú vládu“.

V súvislosti so zmareným pučom vyšetrujú štyroch mužov, pričom dvoch už vzali do väzby. Polícia zároveň pri raziách objavila zbrane a muníciu. Vyšetrovanie vedú orgány v Ivanofrankovskej oblasti na západe krajiny. Podozrivým hrozí v prípade usvedčenia maximálne desať rokov odňatia slobody. SBU skupinu označila za „aktivistov“ známych svojimi protiukrajinskými činmi už od roku 2015.

Denník Ukrajinska pravda tvrdí, že vyšetrovacie materiály naznačujú, že skupinu viedol spoluzakladateľ nemenovanej mimovládnej organizácie. Pod zámienkou usporiadania takzvanej ‚veče‘ [ľudového zhromaždenia v stredovekých slovanských krajinách, pozn. red.], vraj podozriví plánovali vyhlásiť „odstránenie moci“ súčasného vojenského a politického vedenia Ukrajiny.

Následnej vraj dúfali, že sa zmocnia budovy Najvyššej rady, teda ukrajinského parlamentu, a narušia jeho fungovanie.

„Väčšina účastníkov akcie však nevedela o skutočných zámeroch zhromaždenia, teda o provokáciách. Zločinci plánovali šíriť informácie o nepokojoch v Kyjeve prostredníctvom domácich a zahraničných médií. Dúfali, že to destabilizuje spoločenskú a politickú situáciu v našej krajine v prospech Ruskej federácie,“ informovala SBU.

Na uskutočnenie plánu údajne zapojil hlavný organizátor niekoľko komplicov – zástupcov mimovládnych organizácií z Kyjeva, Dnepra a ďalších regiónov. Tí mali medzi sebou komunikovať cez rôznych poslov a ak sa stretli, tak v malých skupinkách po troch.

Z medializovaných informácií nateraz nie je známe, koľko ľudí sa malo na pokuse o prevrat podieľať a či mala skupina reálnu kapacitu na uskutočnenie svojho zámeru.

Okolie vládnej štvrte v Kyjeve bolo vyhlásené za bezpečnostnú zónu s obmedzeným prístupom pre ľudí, vrátane obmedzeného práva na demonštrácie. DPA v súvislosti s incidentom pripomína, že ukrajinské úrady pravidelne ohlasujú zadržanie ruských informátorov či sympatizantov.

(tod/tasr)


Ďalšie články
Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Skupina vyše dvadsiatich francúzskych raperov zverejnila v pondelok násilnú skladbu namierenú najmä proti popredným predstaviteľom tamojšej vlasteneckej strany Národné zhromaždenie (RN), ktorá má našliapnuté na víťazstvo v nedeľnom druhom kole tamojších parlamentných volieb. Hudobníci v úryvkoch textu útočia na predchádzajúcu líderku strany Marine Le Penovú...