Žilinka: Atentát na premiéra Fica budú stíhať ako teroristický útok

Stre¾ba na premiéra Roberta Fica Zatýkanie útočníka v Handlovej. Foto: Radovan Stoklasa / TASR

Z pokusu o úkladnú vraždu premiéra Roberta Fica je teroristický útok. Generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval, že vo veci vražedného útoku na predsedu vlády došlo k zmene právnej kvalifikácie.

„Na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku,“ uviedol na sociálnej sieti Žilinka.

Atentátnikovi tak hrozí trest 20 až 25 rokov väzenia alebo doživotie, pretože spáchal útok na chránenú osobu.

Generálny prokurátor týždeň po streľbe na premiéra naznačil, že sa môže právna kvalifikácia uberať takýmto smerom.

„Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania,“ povedal Žilinka.

Generálny prokurátor v máji ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní robia všetko pre to, aby sa tento skutok náležite objasnil a verejnosť sa dozvedela o všetkých súvislostiach tohto skutku a aby bol páchateľ, ak sa mu preukáže vina, aj spravodlivo potrestaný.

Atentát na premiéra Fica sa udial v stredu 15. mája v Handlovej po rokovaní vlády. Predsedu vlády následne niekoľko hodín operovali v banskobystrickej nemocnici.

Zo streľby na premiéra polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z Levíc, ktorého Špecializovaný trestný súd vzal do väzby.


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...