Únia financuje tréning dragu pre „juniorov“. Mladistvých účastníkov vyšle aj Slovensko

Tréning drag šou pre mladých vo veku 14 až 17 rokov usporiada španielska neziskovka v spolupráci s mimovládkami zo Slovenska, Írska, Talianska a Grécka. Dragtivism Jr., ako sa workshop volá, sa bude konať v septembri 2024. Mládežnícku výmenu v rámci programu Erasmus+ financuje Európska únia. Zo Slovenska sa na projekte zúčastňuje mimovládka Saplinq, o ktorej sme v súvislosti s tréningmi dragu pre mládež písali aj v minulosti.

Dragtivism Oficiálny vizuál k sérii tréningov Dragtivism. Zdroj: infomateriál workshopu Dragtivism Jr.

Drag je forma vystúpenia, ktorá sa tradične odohrávala v baroch a nočných kluboch. Muži a ženy pri ňom napodobňujú opačné pohlavie a ich vystúpenia majú často sexuálny podtón. Tento typ zábavy spopularizovala hlavne reality šou RuPaul’s Drag Race, ktorú prvýkrát uviedli v roku 2009. Najmä na Západe už desaťročie prebiehajú snahy presadiť drag ako zábavu vhodnú pre deti a mládež, čo prinieslo množstvo kontroverzných výsledkov.

Plánovaný tréning Dragtivism Jr. nadväzuje na Dragtivism 3.0, ktorý španielska neziskovka MosaiQ organizovala v roku 2022. Z Dragtivism 3.0 Štandard vo februári zverejnil video, kde mladá účastníčka v rámci záverečného vystúpenia tancuje hore bez v barcelonskom gej bare. Podľa informačného materiálu k tréningu je Dragtivism Jr. priamym pokračovateľom Dragtivism 3.0. Z európskych fondov na Dragtivism Jr. poputuje 35 730 eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.