Dnes odštartuje európska vesmírna raketa Ariane 6. Ponesie aj slovenskú družicu

Dnes odštartuje európska vesmírna raketa Ariane 6. Ponesie aj slovenskú družicu GRBBeta. Štart rakety je naplánovaný na 9. júla z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane.

Ariane 6 Centrálne jadro testovacieho modelu Ariane 6 prichádza do ELA-4 na kombinované testy po presune z montážnej budovy. Foto: ESA

Ak všetko pôjde podľa plánu, Ariane 6 odštartuje počas štvorhodinového okna, ktoré sa otvorí o 14:00, píše portál Space. Raketa vyvíjali takmer desať rokov. Pôvodne mala odštartovať v roku 2020, ale pre pandémiu COVID-19 a prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu tento termín viackrát posunuli.

Na obežnú dráhu vynesie Ariane 6 aj v poradí už štvrtú slovenskú družicu. GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Cieľom misie je pokračovať v detekcii gama zábleskov. Okrem vedeckých aktivít bude slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom.

„GRBBeta je kolaboratívny projekt, ktorý zahŕňa rôzne technologické inovácie od rôznych partnerov,“ uviedol Jakub Kapuš, šéf spoločnosti Spacemanic, ktorá je podľa Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity hlavným dodávateľom satelitu.

„Nemôžeme sa dočkať štartu a dúfame, že sa GRBBeta bezpečne dostane na obežnú dráhu, kde bude môcť nadviazať na prácu svojho predchodcu a vydláždiť cestu pre ďalšie obdobné misie,“ dodal líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzite v Košiciach Peter Hanák.

(space, tasr)