Traja bojovníci proti hazardu: Veľké sklamanie. Andrišin len zatvára oči pred podstatou problému

000DSCF6271 Peter Andrišin, riaditeľ Úrad pre reguláciu hazardných hier. Foto: Róbert Valent

Minulý týždeň vyšiel v Štandarde rozhovor s generálnym riaditeľom Úradu pre reguláciu hazardných hier Petrom Andrišinom. Vyvolal viaceré a často veľmi kritické reakcie. Po rozhovore sme oslovili aktivistov proti hazardu z iniciatívy Zastavme hazard, aby sa vyjadrili aj oni.

Hazard je závažná sociálna téma, od súčasnej vlády sa očakáva, že v porovnaní s vládami Smeru sa tejto ťažkej a rodiny poškodzujúcej závislosti postaví výrazne inak. Žiaľ, zatiaľ sa tak nedeje, naopak celková suma minutá na hazardovanie aj napriek pandémii rastie. Dôvodom je online hazard, ktorému by sa vláda tiež mala konečne systematicky venovať.

Ako však o téme rozmýšľa šéf regulačného úradu? Peter Andrišin, riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier, okrem iného v rozhovore povedal: „Ak nemáme alternatívu, plošný zákaz nič nevyrieši. Vidíme to na príklade Brna, kde plošný zákaz nefunguje. No príklad máme aj na Slovensku. V roku 2016 sa plošne zakázal hazard v Levoči. Hoci sa sedem prevádzok zrušilo, v okolitých dedinách vzniklo desať nových prevádzok.“

Ďalším riešením regulácie hazardu by podľa Andrišina malo byť premiestnenie hazardu a jeho koncentrovanie na okrajoch miest a obcí, aby ľuďom nesvietil do očí.

V samostatnom texte na rozhovor už reagoval Anton Chromík z Aliancie za rodinu: „Už v prvom rozhovore dokázal zosmiešniť prácu tisícok aktivistov proti hazardu, keď ich snahu označil za úplný nezmysel. To bol dôvod, prečo sa s ním odmietli stretnúť. Po druhom rozhovore museli ostať šokovaní. Je až smutno-smiešne počúvať mýty a frázy hazardnej loby z úst šéfa na ich kontrolu. Fráza a klišé „hazard tu bol, je a bude“ ako argument proti zákazu je trápny. Drogy tu tiež boli, sú a budú, ale to neznamená, že proti nim nebudeme bojovať. Lebo keď prestaneme, potom tu budú v oveľa väčšom rozsahu.“

Oslovili sme ďalších ľudí, ktorí sa roky snažia obmedziť neblahý vplyv hazardu, čo si o výrokoch pána Andrišina myslia, tu sú ich odpovede:

Peter Beňa

„Vyjadrenie pána riaditeľa ohľadom Levoče ma šokovalo. Skontroloval som všetky mestá a obce v okrese Levoča a v tomto okrese sa žiadna legálna herňa ani kasíno nenachádza. V roku 2019 boli v tomto okrese dve herne v Spišskom Podhradí. V susednom okrese Spišská Nová Ves herne ubudli. Tieto informácie nám poskytol Úrad pre reguláciu hazardných hier. Ak Úrad o žiadnej herni nevie, odkiaľ má pán riaditeľ informáciu o desiatich prevádzkach? Buď nám Úrad vedome sprístupňuje neúplné informácie a klame, že niektoré údaje nemá, alebo si pán riaditeľ desať prevádzok vymyslel. Pokiaľ si, samozrejme, nepomýlil herne a stávkové kancelárie, ktorým sa v posledných rokoch mimoriadne darilo a nikto ich nevie regulovať.

Presunutie herní na okraj miest a dedín nerieši problém s ich vysokou koncentráciou. V tomto smere by bolo riešením výrazne znížiť ich počet, napríklad povolením herní a kasín len vo veľkých hoteloch a veľkých nákupných centrách.“ 

Michal Makovník

„Hazardu sa venujem zhruba od roku 2010. Odvtedy som zažil všeličo, pričom niečo z toho je prítomné aj v rozhovore s pánom Andrišinom. Napríklad ľudia, ktorí mali z pozície kontrolórov hazardu chrániť rodiny, ma presviedčali, že zákaz hazardu nič nevyrieši. To, že nám ľudia hovorili o probléme hrania mladých ľudí, no dozorné orgány žiaden problém nevideli. To, že bola (a doteraz je) chránená identita prevádzkovateľov hazardu, ktorí boli pokutovaní za nedodržiavanie zákona. To, že nám pri rozporových konaniach referenti ministerstva hovorili, že na rozumné opatrenia, ktoré navrhujeme ‚nie je politická vôľa‘.

Nové je, že regulátor vybavuje odklady odvodov pre tých, ktorých by mal kontrolovať. A dovolí si dokonca sa tým chváliť počas vládnutia vlády, ktorá deklaruje, že chce prísnejšiu reguláciu a ochranu rodín. (Predstavte si, že by sa niektorý minister chválil tým, že odložil platenie daní za alkohol, pretože boli zatvorené krčmy.)

Z rozhovoru s pánom riaditeľom Andrišinom pre mňa osobne vyplýva, že nemá žiadnu víziu a žiadne riešenia, ako hazard lepšie regulovať. Presunutie hazardu tam, kde nebude svietiť do očí, je len zatváranie si očí pred podstatou problému. Mnoho hráčov budúci týždeň dostane výplatu a prehrá ju na jedno posedenie. Z čoho budú žiť do ďalšej výplaty oni a ich rodiny? Slovensko potrebuje zásadnú reformu trhu s hazardnými hrami, kde všetci hráči budú registrovaní a budú mať stanovené limity na výšku prehry a dĺžku hry, aby sa tak výrazne obmedzilo problémové hranie. Dúfame, že v tomto volebnom období dôjde k takejto reforme, nakoľko si vláda stanovila za cieľ zmierniť dopady hazardu na rodiny. Presťahovaním herní sa tento problém riešiť nedá. To, či hráč prehrá výplatu v herni v strede obce alebo na kraji obce, je jedno. Dôležité je, aby sa v budúcnosti už nič takéto neopakovalo a peniaze na živobytie ostávali v rodine.“

Matúš Libant

„Mesto Nitra za silnej pomoci aktivistov z iniciatívy Zastavme hazard napriek mnohým útokom a všemožným snahám úspešne zakázala hazard na svojom území. Dala tým príklad aj okolitým obciam, ktoré tiež zakázali alebo sa chystajú zakázať u seba hazard. Vnímam to mimoriadne pozitívne. Ako organizátor petície za zákaz herní a kasín dostávam veľa spätnej väzby a spokojnosti od ľudí, ktorí majú s gamblerstvom zlé skúsenosti. Mňa osobne teší napríklad to, keď vidím, že miesta, v ktorých boli herne, sa premenili na potraviny alebo na MOM-ky, kde sa testuje na covid. Pred rokom som vozil svoje deti do školy v centre mesta zo sídliska a cestou sme napočítali až 10 herní. Nitra je dnes zdravým, krajším a bezpečnejším mestom.“

Štandard privíta aj ďalšie reakcie k tejto téme, tému hazardu považujeme za jednu z najdôležitejších oblastí, kde potrebujeme radikálnu zmenu. Budeme sa jej naďalej venovať.


Ďalšie články