Tých gramotností je dnes toľko, že už ich ani gramotný nespočíta

Vysoké úrokové sadzby, rekordná inflácia a rozkolísané akciové trhy posilnili túžbu po finančnej gramotnosti viac ako inokedy. Ľudia počúvajú finančné podcasty, čítajú články o investíciách a sú viac ako inokedy aj cieľom investičných podvodníkov.

pexels-karolina-grabowska-4386476 Ilustračné foto: Pexels.com

A pretože je finančná gramotnosť príliš široký termín zahŕňajúci znalosť takzvanej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) rovnako ako porozumenie tomu, či sa má v panike všetko pri prepade trhov predať, vznikla v posledných rokoch špeciálna gramotnosť venujúca sa investíciám, teda investičná gramotnosť. Človek skrátka môže byť finančne gramotný, ale investične negramotný alebo naopak.

Už to nie je len o čítaní, písaní a počítaní. Gramotnosť máme napríklad aj mediálnu. Rozoznať od seba rozumnú ozdrojovanú správu od dezinformácie je tiež gramotnosť. A je to niečo, čo by sme chceli a mali mať. Popri mediálnej gramotnosti máme aj gramotnosť politickú, keď sa bavíme o pochopení toho, čo sa nám politici snažia predať a čo sú iba plané sľuby.

A pretože sme v digitálnej spoločnosti, čoraz viac sa skloňuje je gramotnosť počítačová, aj keď možno ešte viac dnes IT gramotnosť či dokonca AI gramotnosť. Ostatne asi tušíme, že schopnosť ovládať modely umelej inteligencie, správne písať prompty a nenechať sa oklamať textami napísanými generatívnymi jazykovými modelmi je na nezaplatenie.

Mohli by sme pokračovať. Sociálna gramotnosť, keď sa dokážeme zoznamovať, byť empatickí alebo napríklad čerpať zo siete kontaktov; duchovná gramotnosť, ktorá súvisí s tým, ako veľmi rozumieme princípom medzi nebom a zemou; alebo trebárs aj pohybová či telesná gramotnosť, keď poznáme svoje telo a vieme ho ovládať od sedenia cez chôdzu až po cvičenie.

Pracuje sa s toľkými gramotnosťami, že by cynik mohol podotknúť, že by sme potrebovali gramotnostnú gramotnosť, aby sme všetky gramotnosti poznali a chápali, na čo sú vôbec dobré. Ak ale nechceme byť cynickí, potom to pre nás môže byť dobrá správa o tom, ako veľmi dnešná spoločnosť kladie dôraz na ľudský kapitál.

Na to, ako sme vzdelaní, aké skúsenosti získavame a či sme ich schopní používať a odovzdávať ďalej. Na prvý pohľad sa to môže zdať úsmevné, ale na koniec je to dobrá správa o stave spoločnosti. Počítajme s tým, že sa ešte celý rad ďalších gramotností objaví. A to je dobre.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami