Kežmarská televízia po 19 rokoch končí. Vrátil sa do mesta duch normalizačných rokov?

KEŽMAROK – V polovici júla zmĺkla mestská Kežmarská televízia. Stalo sa tak po 19 rokoch bezproblémového vysielania, ktoré pre mesto Kežmarok zabezpečovali súkromné firmy rEhit, s. r. o. a Kežmarská televízia, s. r. o. na základe zmlúv a objednávok.

Ján Ferenčák Primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Foto: FB Mesto Kežmarok - oficiálna stránka

„Kežmarská televízia oznamuje divákom, že z dôvodu neuzatvorenia zmluvy medzi Mestom Kežmarok a vysielateľom o výrobe a vysielaní Kežmarského magazínu a Infokanálu, prerušuje vysielanie odo dňa 17. 7. 2024.“ Tento oznam zverejnila Kežmarská televízia vo štvrtok 18. júla na svojom profile na sociálnej sieti.

Mesto má svoje plány aj zmätok v názve firmy

Reakcia mesta Kežmarok nenechala na seba dlho čakať a na svojom facebookovom profile samospráva zverejnila status: „Mesto Kežmarok má záujem o otvorenú, vyváženú, objektívnu a pravdivú informovanosť verejnosti. Takto nastavené podmienky neboli pre súkromnú KTV s. r. o. akceptovateľné a majiteľ firmy sa rozhodol spoluprácu s mestom ukončiť. Mesto Kežmarok pripraví ucelený koncept mediálnej prezentácie mesta tak, aby Kežmarčania vedeli o všetkom dôležitom, čo sa v meste udeje a zároveň ponechá priestor všetkým obľúbeným programom.“

O výpovednej hodnote vyjadrenia mesta svedčí aj skutočnosť, že v statuse používa názov firmy KTV s. r. o., čo je firma z Pezinka, ktorá sa zaoberá realitami, inžinierskymi, bytovými a občianskymi stavbami a nemá nič spoločné s vysielaním televízie v Kežmarku.

Licenciu pod číslom TD/186 na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby pod názvom KTV (Kežmarská televízia) má kežmarská spoločnosť rEhit, s. r. o. Jediným spoločníkom a konateľom tejto firmy je Oto Vojtičko.

Samotnú výrobu programov mala na starosti Kežmarská televízia, s. r. o., u ktorej si mesto objednávalo výrobu magazínu a infokanálu, prípadne ďalšie služby. Jediným spoločníkom a konateľom aj v tejto firme je tiež Oto Vojtičko. „Ja som mal s mestom uzavreté dve zmluvy. Jednu na vysielanie a druhú na výrobu programu,“ uviedol pre Štandard.

Platnosť oboch zmlúv skončila ešte v roku 2022. Odvtedy fungoval vzťah medzi mestom a oboma firmami zabezpečujúcimi vysielanie Kežmarskej televízie na základe objednávky a faktúry.

„Momentálne nemám žiadnu objednávku, nemám žiadnu zmluvu od mesta. Zatiaľ sme sa s primátorom nedohodli na ďalšom postupe. Ja chcem vysielať objektívne a vyvážené spravodajstvo, aby priestor dostala aj druhá strana, nielen on, a aby nám nezakazoval nakrúcať aj inú stranu. Mne to vadí nielen preto, že sa takto porušuje zákon o vysielaní a retransmisii, ale vadí mi to aj z morálneho hľadiska,“ povedal držiteľ licencií.

„Dôvodom je celkový redizajn mediálnej komunikácie mesta. Tak, ako sa zmenili vizuálne i obsahovo Kežmarské noviny a sociálne siete, tak chce mesto priniesť obyvateľom lokálnu televíziu, ktorá si v dnešnej dobe vyžaduje pružný, dynamický i vyvážený obsah a moderný vzhľad,“ zdôvodnilo mesto pre Štandard ukončenie spolupráce s Kežmarskou televíziou.

„Nová forma mediálnej komunikácie bude bližšia širokému kežmarskému publiku, a každej vekovej kategórii. Snahou mesta je presiahnuť hranice Kežmarku a osloviť tak publikum aj v blízkych okresoch,“ dodali kompetentní z mesta.

Výpoveď prišla náhle a vraj „pritlačením k múru“

Ukončeniu spolupráce medzi mestom Kežmarok a Kežmarskou televíziou predchádzalo prepustenie zo zamestnania jedinej redaktorky Kežmarskej televízie Beáty Oravcovej, ktorá v Kežmarku spoluvytvárala mestské televízne vysielanie takmer 17 rokov.

Bola zamestnankyňou mesta Kežmarok a svoj pracovný pomer s mestom Kežmarok ukončila dohodou 3. júla. V ten istý deň prišiel o prácu aj ďalší zamestnanec mesta Boris Švirloch, ktorý mal na starosti mestské kino Iskra a tiež miestny Filmový klub Iskra.

Obaja podpísali skončenie pracovného pomeru dohodou. Podľa nich však v skutočnosti o žiadnu dohodu nešlo a boli postavení pred hotovú vec, bez možnosti nechať si aspoň čas na rozmyslenie.

„Nebolo to dobrovoľne, aj keď som odišla dohodou. Moja situácia v práci posledné štyri mesiace bola náročná. Niekedy v marci som dostala upozornenie za menšie porušenie pracovnej disciplíny,“ ozrejmila Oravcová.

Dôvodom malo byť, že odmietala moderovať besedu s vedením mesta bez protistrany. Nakoniec sa beseda uskutočnila bez protistrany, avšak pri snahe získať názor opačnej strany dodatočne, moderátorku upozornili, že vedenie mesta si nepraje, aby v jednej relácii bol aj iný názor.

Kežmarská televízia sa rozhodla natočenú besedu len s vedením mesta neodvysielať. Mesto si však vyžiadalo nakrútenú besedu a bez vedomia televízie i samotnej redaktorky ju zverejnilo na sociálnych sieťach.

„To mi spôsobilo problém v meste s veľmi negatívnymi reakciami a ja som považovala za potrebné sa ľuďom ospravedlniť,“ vysvetlila Oravcová. Na sociálnych sieťach preto zverejnila otvorený list. „Odvtedy už moje vzťahy s vedením mesta neboli také, ako predtým,“ dodala redaktorka.

„Výpoveď riešila prednostka. Ústne nám bolo povedané, že keďže nie som stotožnená s názormi mesta, nevedia si predstaviť so mnou spolupracovať. Nebolo mi umožnené ani sa s nikým poradiť. Upozornili ma, že aj keď to nepodpíšem, pošlú ma na nútenú dovolenku a zrušia moje pracovné miesto. V podstate nebolo na výber,“ opísala okolnosti výpovede Oravcová a dodala, že so súčasným primátorom spolupracovala od roku 2015.

Divné praktiky

„V pondelok 3. júla poobede si ma zavolala prednostka mestského úradu. Vysvetlila mi, o čo ide, bolo to ako cez ‚kopirák‘, čo povedala Beáta,“ opisuje udalosti ďalší prepustený na dohodu Boris Švirloch.

„Dôvod výpovede medzi štyrmi očami, nie na papieri. Vraj nie som stotožnený s názormi vedenia mesta. Na stole bola ponuka ako z Krstného otca, ktorá sa, ako sa hovorí, neodmieta. To znamená, skončenie pracovného pomeru dohodou, štyri mesiace odstupné a preplatenie dovolenky. Na moju otázku, čo keď to nepodpíšem, mi odpovedali, že bude zrušené moje pracovné miesto, nariadená dovolenka a odstupné jeden mesačný plat,“ priblížil okolnosti rozviazania pracovného pomeru s mestom.

O tejto „ponuke“ sa chcel poradiť so známym, ktorému chcel zavolať. Prednostka mu však povedala, že ak odíde z miestnosti, táto ponuka už nebude platiť.

„Bol som pritlačený, podpísal som to, ale ľudia musia jednoducho vedieť, že i keď je to skončenie pracovného pomeru dohodou, tak dohodou sa nekončí pracovný pomer tak, že mi to povedia v ten deň, dovtedy neboli žiadne výhrady voči mne a mojej práci. Neodchádza sa zo dňa na deň,“ dodal.

Dôvod neznámy

Pri otázke, čo s rozrobenou prácou, keďže viaceré pracovné veci vybavoval len on, komu má odovzdať agendu, dostal odpoveď, že „to už nemá riešiť, že oni si poradia“. Švirloch pritom nevie, ktoré jeho názory prekážali vedeniu mesta a stali sa dôvodom na jeho výpoveď.

„Vedel som, že som zamestnanec mesta, že musím byť lojálny voči mestu. Nijaké statusy som verejne nekomentoval, nepísal, i keď ma občas svrbeli prsty. Niečo som zazdieľal na veľkú politiku, čo sa mi nepáči, na to mi bolo povedané, že všetko so všetkým súvisí,“ povedal už bývalý zamestnanec.

Žiadne výhrady voči svojej práci zo strany zamestnávateľa pritom podľa svojich vlastných slov nedostal. „Vedel som, že nemáme spoločné názory s vedením mesta, ale dnes sme v 21. storočí, žijeme v demokracii, aspoň tak sa nazývame, a preto by v tom nemal byť problém, ale zjavne v tom problém je. Asi sa vraciame do rokov, keď iný názor je prekážkou na to, aby človek mohol robiť prácu, ktorá ho baví a ktorú hádam aj vie robiť.

„Zo strany mesta Kežmarok ani jeden z uvedených zamestnancov nedostal výpoveď. Pracovný pomer s mestom Kežmarok ukončili obojstrannou dohodou,“ uviedla v reakcii pre Štandard samospráva.

Mesto – to sú aj občania a tí nemlčia

Prepustenie z práce Borisa Švirlocha a Beáty Oravcovej nezostalo bez povšimnutia Kežmarčanov. Tí takmer okamžite reagovali aj na sociálnych sieťach.

„Ďakujeme Ti ako aj Borisovi za všetku prácu, ktorú ste pre mesto vykonali. Bolo jej dosť, aj naša osobná spolupráca bola perfektná a verím, že taká aj ostane ďalej,“ napísala pani Nora.

„Je mi to nesmierne ľúto. Neviem okolnosti prečo, ale verím že Vás v spoločenskom živote mesta a možno i KTV uvidíme,“ pridal sa pán Vladimír.

„Smutnú dobu žijeme, v ktorej sa profesionalita nahrádza servilnosťou. Už aj na komunálnej úrovni,“ okomentovala zasa celú situáciu pani Jana.

„Veľká strata pre Kežmarok, mesto stráca výnimočných ľudí,“ doplnila ju pani Veronika.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac