Výmena názorov pre zanedbaný školský areál. Aufrichtová kritizuje starostu Starého Mesta

BRATISLAVA – Výmenou názorov sa skončila debata medzi starostom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matejom Vagačom a jej bývalou starostkou Zuzanou Aufrichtovou. Tá informovala o žalostnom stave areálu Základnej školy na Dubovej ulici. Priestor pritom len nedávno prešiel revitalizáciou.

titulka Zanedbaný areál ZŠ Dubová v mestskej časti Staré Mesto. Foto: Ivan Lučanič

Obnova školského športového areálu Základnej školy na Dubovej ulici v mestskej časti Staré Mesto bola súčasťou veľkého projektu rekonštrukcie a nadstavby základnej školy, ktorá sa začala ešte v júli 2022. Cieľom bolo rozšíriť kapacity staromestskej základnej školy o ďalšie triedy a kabinety.

Po rekonštrukcii, ktorú si ešte začiatkom júna prezrel aj starosta mestskej časti Staré Mesto Matej Vagač, získala základná škola šesť nových plnohodnotných tried, ďalšie tri nové odborné učebne a rovnako aj päť kabinetov pre pedagogických pracovníkov. 40 učiteľov sa totiž podľa slov riaditeľky základnej školy Evy Dubeňovej doteraz tlačilo v dvoch kabinetoch a jednej zborovni.

Pristavaný bol takisto aj nový výťah, ktorý tak škole zabezpečil dôležitú bezbariérovosť a rovnako boli na najvyššom poschodí vybudované nové toalety pre chlapcov i pre dievčatá. Celkovo tak inštitúcia touto nadstavbou k už 433 miestam získala ďalšie pre 158 žiakov, čo bolo hlavným cieľom projektu podporeného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja REACT-EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. 

Suma, ktorú miestna samospráva dostala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v rámci nenávratného finančného príspevku sa blížila až k trom miliónom eur. Priestor by mal byť žiakom a pedagógom k dispozícii od začiatku školského roka 2024/2025 po ukončení kolaudácie.

Súčasťou projektu bola aj obnova školského dvora, v areáli pribudol nový bežecký ovál, pieskové doskočisko pre skok do diaľky, či nové multifunkčné ihrisko. Práve školský dvor, ktorého rekonštrukcia mala podľa zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku stáť približne pol milióna eur, sa stal ústredným bodom slovnej prestrelky medzi starostom Matejom Vagačom a bývalou starostkou Zuzanou Aufrichtovou.

Tá na svojej sociálnej sieti uverejnila fotky areálu a rovnako tak aj nových športovísk. Ako upozornila, priestor základnej školy je značne spustnutý, nepokosený a zo 14 novo zasadených stromov je až deväť z nich úplne vyschnutých. Zrekonštruovaný školský dvor pritom starosta Vagač slávnostne otváral len pred viac ako dvoma mesiacmi.

„Ochraňovať zeleň predstavuje v prvom rade starať sa o ňu, udržiavať ju. Nie robiť si na nej kampaň, videá z otváracích ceremoniálov a keď príde na údržbu, nechať stromy vyschnúť a rúbať vzrastlé,“ uviedla na svojej sociálnej sieti bývalá starostka Starého Mesta.

Nepokosená tráva a vyschnuté stromy v areáli základnej školy. Foto: Ivan Lučanič

Projekt podávala a zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku podpisovala ešte práve Aufrichtová. Ako však Štandard informovala, úrad pod jej vedením riešil prioritne nadstavbu a stavebné práce na základnej škole: „Rekonštrukciu školského dvora, či výstavbu bežeckého oválu a multifunkčných ihrísk už realizovalo vedenie mestskej časti, ktoré prišlo po nás.“

Ako ďalej uviedla, pokiaľ nepríde k náprave, bude nútená napísať podnet na Európsku úniu. „Udržateľnosť a správna údržba boli podmienkou 95-percentnej dotácie, ktorú sme na nadstavbu základnej školy a obnovu areálu získali ešte v roku 2022. Starosta sa často pasuje za ochrancu zelene. Žiaľ, o vlastnú zeleň sa stará tak, že nechá stromy vyschnúť a vzrastlé stromy rúbe. Celkovo areál po obnove vyzerá tak, že by potreboval obnovu novú,“ skonštatovala.

Starosta Matej Vagač sa však hneď voči jej tvrdeniam ohradil a strašenie ohľadne dotácie z európskych fondov rázne odmieta. „Táto časť školského dvora a stromy na fotografiách neboli predmetom spomínaného projektu a neboli financované z dotácie na navýšenie kapacít základnej školy a rekonštrukciu športoviska. Naopak, aktívne sme hľadali cesty, ako aj danú časť školského dvora nepokrytú projektom zveľadiť.

Vagač upresnil, že 14 novovysadených stromov získalo Staré Mesto v rámci magistrátneho projektu 10 tisíc stromov. Donorom, ktorý tieto stromy pre magistrát zakúpil, má byť súkromná škola s materskou školou Brilliant Stars International School.

„Áno, je pravdou, že niekoľko vysadených stromov sa neujalo a uschli, nebolo to však v dôsledku zanedbanej starostlivosti. Realitou je, že sa niekedy stromy jednoducho neuchytia tak, ako by potrebovali nezávisle od množstva či frekvencie polievania,“ uviedol Vagač na margo výčitiek od Aufrichtovej.

Podľa jeho slov sa ich riaditeľka základnej školy snažila zachrániť, no aj napriek zvyšovaniu zálievky a konzultácie s odborníkmi na oddelení životného prostredia sa väčšina stromov dostatočne nezakorenila. „Starostlivosť v zmysle kosenia, polievania atď. je v kompetenciách základnej školy, tak to v našej samospráve dlhodobo funguje,“ dodal Vagač s tým, že ako bývalá starostka by to mala vedieť.

Projekt, na základe ktorého bola podpísaná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, však v časti miesto realizácie projektu spomína aj parcely, na ktorých sa nachádzajú vyschnuté stromy a zanedbaná časť areálu, čo by malo dávať za pravdu skôr Aufrichtovej.

Na margo Vagačovej obrany uverejnila aj ďalšie fotky, ktoré majú potvrdzovať jej slová o chýbajúcej starostlivosti o areál. Tie sa týkajú aj novozrekonštruovaného športoviska. Na viacerých miestach bežeckého oválu je totiž už po pár mesiacoch používania poškodená vrstva špeciálneho športového povrchu EPDM. Na jednom mieste je dokonca diera pod samotnou odpruženou vrstvou a povrch sa prepadáva.

Zrekonštruovaný bežecký ovál s prepadnutým povrchom. Foto: Ivan Lučanič

„Stav povrchu bežeckého oválu samozrejme preverí naše investičné oddelenie a prípadné opravy budeme riešiť v rámci reklamácie s dodávateľom,“ odvetil Aufrichtovej starosta Vagač.

„Problém je, že investičné oddelenie je bez vedenia a aj na iné podnety reaguje rovnakou odpoveďou. No ako sa hovorí, ,skutek utek,“ kontrovala mu bývalá starostka.

V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa vedenie mestskej časti postaví k správe tohto školského areálu. Hoci je v podvečerných hodinách a cez víkendy prístupný verejnosti aj počas prázdnin, bude dôležité, ako bude školský dvor pripravený hlavne na začiatku školského roka, keď sa sem vrátia deti.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac