Keď štát zhabe bitcoiny, má si ich nechať?

Bitcoin bol navrhnutý tak, aby sa nedal ľahko zhabať, napriek tomu sa to však deje. Nie je výnimkou, že sa pri potláčaní kriminálnej činnosti úrady dostanú aj k zaujímavým počtom virtuálnych mincí, pri ktorých sa následne musí rozhodnúť, čo s nimi bude ďalej.

Bitcoin cryptocurrency in Ukraine - 06 Dec 2020 Ilustračná snímka pamätných mincí kryptomeny bitcoin. Foto: Profimedia.sk

Skoro 300 miliónov eur v bitcoinoch zhabali americké úrady tento rok v januári počas súdu americkému drogovému bosovi Banmeetovi Singhovi. Pomenovať ho bos je v modernom drogovom obchode zrejme veľmi zavádzajúce, pretože Singh medzi rokmi 2012 a 2017 kontroloval zásadnú časť obchodu s nepovolenými látkami nie na ulici, ale na internetovom dark webe. Inak by sa mu ani nepodarilo nazhromaždiť štyri tisícky bitcoinov v dnešnej hodnote stoviek miliónov eur.

Podobne získalo ešte viac ako desaťnásobok – celkom 50-tisíc – aj Nemecko. To je dnes zhruba 3,5 miliardy eur. Ohromujúcu sumu vzali od vlastníkov pirátskeho webu určeného na zdieľanie filmov. Historicky však bitcoiny získali aj ďalšie krajiny, od Českej republiky cez Bulharsko až po Čínu.

Ako naložiť so zhabanými bitcoinmi


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.