Za svoju vieru sa na olympiáde nehanbili

Olympijské hry v Paríži 2024 neboli len miestom športových výkonov, ale aj platformou, kde sa športovci z celého sveta otvorene vyjadrovali k svojej viere, napriek pravidlu 50 Olympijskej charty, ktoré zakazuje akékoľvek prejavy náboženstva. Mnoho z týchto športovcov si však uvedomovalo, že ich úspechy sú prepojené s ich vierou a že túto vieru nemôžu skrývať.

Novak Djokovic po výhre na Olympiíde v Paríži 2024 TASR/AP

Jednou z najvýraznejších osobností, ktorá verejne prejavila svoju vieru, bola brazílska gymnastka Rebeca Andradeová. V Paríži vybojovala už svoju druhú zlatú olympijskú medailu a celkovo šieste ocenenie, ale tiež otvorene hovorila o svojom vzťahu k Bohu. V rozhovore pre CazéTV zdôraznila, že jej úspech nebol výsledkom prosby o medailu, ale vníma to ako Božiu príležitosť, ktorú jej poskytol. Prešla si tvrdým tréningom, ale stále cítila Božiu prítomnosť, ktorá ju posilňovala a ochraňovala.

Podobne aj mladá skateboardistka z Brazílie Rayssa Lealová, ktorá získala bronzovú medailu, využila svoj moment slávy na verejné vyjadrenie svojej viery. Pri preberaní medaily v znakovej reči vyjadrila, že „Ježiš je cesta, pravda a život“. Jej gesto následne zopakoval aj ďalší brazílsky športovec Caio Bonfim, ktorý získal striebro v chôdzi a pri preberaní medaily ukázal na nebo na znak svojej oddanosti Ježišovi.

Medzi športovcov, ktorí sa otvorene hlásili k svojej viere, patrí aj Novak Djokovič, srbský tenista, ktorý získal zlatú medailu v mužskej dvojhre. Djokovič počas celého turnaja nosil kríž na krku a po víťazstve verejne poďakoval Bohu za milosť a požehnanie, ktoré mu umožnili dosiahnuť tento úspech. Jeho hlboká viera je pre neho kľúčovým prvkom úspechu na kurte.

Ďalšími príkladmi sú Guatemalčania Adriana Ruanová a Jean Pierre Brol, ktorí získali historické medaily v olympijskej streľbe. Ruanová, prvá zlatá medailistka v histórii Guatemaly, sa verejne poďakovala Bohu za silu a sebavedomie, ktoré jej pomohli dosiahnuť tento úspech. Po svojej víťaznej ceste navštívila Vatikán, kde jej medailu požehnal pápež František.

Viacero športovcov preukázalo svoju vieru aj symbolickými gestami. Juhoafrická plavkyňa Tatjana Schoenmakerová, ktorá získala zlato na 100 metrov prsia, nosila tričko s menami ľudí, ktorí ju podporovali, ale na prvom mieste bol Boh, Ježiš a Duch Svätý. Podobne aj etiópska bežkyňa Tsige Dugumaová a ekvádorská zápasníčka Lucia Yépezová, ktoré na svojich telách nosili nápisy „Ježiš je Pán“ a „Boh“ počas svojich súťaží.

Tsige Dugumaová po zisku striebra v behu na 800 metrov. Foto: Profimedia.sk

Medzi inými športovcami vynikla aj americká plavkyňa Katie Ledecká, ktorá sa stala najúspešnejšou plavkyňou v histórii olympijských hier s deviatimi zlatými medailami. Ledecká vo viacerých rozhovoroch zdôrazňovala, že pred každým pretekom sa modlí Zdravas Mária, čo jej pomáha sústrediť sa a nájsť pokoj. Svoju vieru označila za kľúčový prvok svojho úspechu.

Na záver by sme nemali opomenúť Brodyho Malonea, amerického gymnastu, ktorý získal bronzovú medailu ako člen mužského gymnastického tímu USA. Malone, ktorého viera bola vystavená skúške po vážnom zranení, ktoré ohrozilo jeho kariéru, hovorí, že jeho viera v Boha ho posilnila a pomohla mu prekonávať ťažkosti vrátane rekonvalescencie po troch operáciách.

Yemisi Ogunleyová, 25-ročná nemecká športovkyňa, si na olympijských hrách v Paríži vybojovala zlatú medailu vo vrhu guľou. V rozhovore pre ZDF zdôraznila, akú veľkú silu jej dodáva kresťanská viera, a na tlačovej konferencii dokonca zaspievala náboženskú pieseň na znak svojej vďačnosti Bohu.

Títo športovci sú dôkazom, že aj napriek zákazu prejavov viery na olympijských hrách je viera neoddeliteľnou súčasťou ich života a úspechov. Sú príkladom toho, ako môže byť viera zdrojom sily, odhodlania a inšpirácie nielen pre nich samých, ale aj pre milióny ľudí, ktorí ich sledujú.

Článok pôvodne vyšiel na stránke DoKostola.sk.


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok