Pre mnohých Slovákov sa situácia s bývaním stáva bezvýchodisková, tvrdí realitná maklérka

Pokračujúci nepriaznivý vývoj v slovenskom stavebníctve sa týka aj bytov. V súkromnej časti odvetvia pretrváva opatrnosť. Jedným z hlavných dôvodov je to, že dlhodobo pomalé klesanie, stagnácia či mierny nárast úrokových sadzieb hypoték obmedzujú dostupnosť financovania bývania mnohým kupujúcim.

Výstavba nájomných bytov na Muchovom námestí v Bratislave Stavba bytového domu s nájomnými bytmi na Muchovom námestí v Bratislave. FOTO: TASR/Miroslav Koširer.

Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik upozorňuje, že prísnejšie kritériá pre hypotéky znižujú objem peňazí, ako aj dopyt po nových nehnuteľnostiach či obytných domoch. „Taktiež ohlasovaná výstavba štátom podporovaného nájomného bývania má oproti pôvodným oznámeniam vlády časový sklz,“ vyjadril sa pre Štandard.

Zlepšenie možno na prelome rokov

Nižší dopyt sa zákonite odrazí aj na ponuke. Viaceré projekty sú aktuálne pripravené na výstavbu, no podľa šéfa profesijnej organizácie stavbárov čakajú mnohí developeri na oživenie trhu a do výstavby ich pustia až po zvýšení reálneho dopytu či predpredaja. „Aj z tohto dôvodu môže byť záujem o úvery zo strany stavebníkov nižší,“ priblížil Pavol Kováčik.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami