NASA: Rozhodnutie o návrate posádky lode Starliner z ISS padne najskôr v sobotu

NASA má v sobotu rozhodnúť o návrate dvoch astronautov, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po problémoch s loďou Starliner od Boeingu. Ak bude Starliner považovaný za bezpečný, astronauti by sa mohli vrátiť už budúci mesiac; inak by museli počkať na loď Crew Dragon od SpaceX, pričom Starliner by sa vrátil na Zem prázdny.

Michaela Musilová Bunda počas tlačovej konferencie astrobiologičky a marsonautky Michaely Musilovej. Foto: Martin Baumann/TASR

Rozhodnutie o návrate dvoch astronautov, ktorí uviazli na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), by mala NASA oznámiť v sobotu.

Loď Starliner spoločnosti Boeing v júni dopravila na ISS amerických astronautov Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovú. Pôvodne tam mali zostať týždeň. Problémy s motormi spôsobili, že lodi sa podarilo s ISS spojiť až na druhý pokus, navyše z nej unikalo hélium. Pôvodne osemdňová misia sa však predĺžila o niekoľko mesiacov po tom, ako sa na kapsule objavili netesnosti a niektoré jej trysky zlyhali.

Ak NASA rozhodne, že loď Starliner je bezpečná, astronauti sa budú môcť vrátiť možno už na budúci mesiac. Zároveň to bude znamenať uvoľnenie pripájacieho otvoru na ISS pre loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX.

Ak však NASA návrh Boeingu odmietne, má pripravený záložný plán s využitím dvoch miest na palube lode Crew Dragon. Loď Starliner by sa na Zem pokúsila vrátiť prázdna a astronauti by museli na ISS zostať až do ukončenia misie lode Crew Dragon vo februári 2025, pripomína Reuters.

Čakanie na rozhodnutie NASA je pre spoločnosť Boeing veľmi znepokojujúce. Vývoj vesmírnej lode Starliner bol pre spoločnosť problematický a spôsobil jej stratu približne 1,6 miliardy amerických dolárov.

(tasr, reuters)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok