Uber dostal pokutu 290 miliónov eur. Neustrážil citlivé dáta

Za porušenie pravidiel GDPR pri presune údajov európskych vodičov na servery v USA dostal Uber pokutu niekoľko stoviek miliónov eur od holandských úradov. Spoločnosť plánuje odvolanie proti tejto "neopodstatnenej" sankcii.

An advertisement on a telephone kiosk for Uber in Midtown in New York Reklama spoločnosti na kiosku v New Yorku. Ilustračná foto: Profimedia.sk

Holandské úrady uložili spoločnosti prevádzkujúcej svetoznámu aplikáciu poskytujúcu taxislužby pokutu vo výške niekoľko stoviek miliónov eur za porušenie európskych právnych noriem o zaobchádzaní s osobnými údajmi.

Kauza sa týka presunu dát o európskych vodičoch používajúcich aplikáciu na servery umiestnené v Spojených štátoch amerických, čo holandský úrad na ochranu osobných údajov vyhodnotil ako rozporné s nariadením Európskej únie známym pod skratkou GDPR.

Podľa zistení orgánu proces manipulácie s citlivými údajmi prebiehal počas obdobia dvoch rokov a zahŕňal napríklad občianske preukazy, licencie taxislužieb či údaje o polohe a zdravotnícke informácie, ako napísala britská stanica BBC.

Spoločnosť Uber označila rozhodnutie o uložení mimoriadne vysokej sankcie za „neopodstatnené“ a avizovala odvolanie. Firma už od holandských úradov dostala pokutu 600-tisíc eur v roku 2018, ako aj 10 miliónov eur minulý rok.

(min)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac