Potrebuje Slovensko investorov z Číny? Saková a Lexmann sa sporia o baterkárni v Šuranoch

Ešte pred čínskymi investormi uvažovala vybudovať v strednej Európe továreň na výrobu batérií pre elektrifikované vozidlá nemecká automobilka Volkswagen. Sčasti sa jej to aj podarilo.

456202022_1059892598838905_4402075361520441397_n Denisa Saková a Ladislav Kamenický na zahraničnej ceste v Číne, kde navštívili spoločnosť Gotion. Foto: FB/Denisa Saková

Domácich výrobcov v oblasti automobilového priemyslu politika Únie, zdá sa, motivuje odchádzať, zatiaľ čo ich miesto pomaly preberajú producenti z Číny. Konkrétne o tom hovorí príbeh baterkárne, ktorú čínska firma Gotion postaví v Šuranoch. Najskôr chcel obdobnú fabriku niekde v regióne V4 postaviť Volkswagen, no rozmyslel si to a vybrali si radšej USA.

Predseda predstavenstva spoločnosti Gotion Li Čen minulý rok uviedol, že jeho prianím je, aby v budúcnosti bolo Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na obyvateľa, ale aj v produkcii batérií na obyvateľa. Mal pritom na mysli konkrétne tie čínske, ktoré má jeho koncern už čoskoro začať vyrábať v Šuranoch.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.