Hladina cukru ovplyvňuje výšku hlasu, zistila štúdia

Hypotéza predpokladá, že takúto zmenu tónu hlasu pravdepodobne spôsobuje zmena elastických vlastností tkaniva hlasiviek.

A young woman passionately leads a protest, her face contorted with intensity as she shouts into a megaphone, rallying the crowd around her cause. Ilustračné foto: Profimedia.sk

V časopise Scientific reports patriaceho do portfólia skupiny Nature sa objavila štúdia, ktorá zistila závislosť medzi hladinou cukru v krvi a výškou hlasu meraných osôb.

Vedeckú prácu vypracovali autorky Jaycee Kaufmanová, Jouhyun Jeonová, Jessica Oreskovicová z Klik Labs a Yan Fossatová pôsobiaca na Fakulte vedy Technologického ústavu univerzity v Ontáriu.

Cukor naozaj ovplyvňuje výšku hlasu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.