Hongkong má po dvoch rokoch biskupa. Titul z Harvardu mu pomôže na novom bojisku s Čínou

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 Biskup Stephen Chow Sau-yan. Foto: Vaticannews

Nový biskup Hongkonskej diecézy je jezuita aktívny vo vzdelávaní s titulom z Harvardu. Pomôže mu to na novom bojisku s čínskymi komunistami, ktorí chcú viac obmedziť nielen katolícke školstvo. Hovorí sa o „šalamúnskom“ rozhodnutí pápeža v línii kontroverznej Ostpolitik voči Číne.

Pápež František vymenoval nového biskupa Hongkonskej diecézy. Je ním jezuitský provinciál Stephen Chow Sau-yan a vraj najmladší kňaz, ktorý sa tam ujíma tohto úradu.

„Rozhodnutie Vatikánu, ktoré prišlo po viac ako dvoch rokoch, sa hodnotí ako šalamúnske a vyvážené medzi pozíciami demokratického hnutia a pro-pekinských strán. Nový prelát má veľké skúsenosti v oblasti vzdelávania, nového bojiska medzi katolíkmi a Pekingom,“ vysvetľuje znalec tamojších pomerov a dodáva, že prvé reakcie tamojších veriacich sú pozitívne.

Ako kňaz Stephen Chow Sau-yan mal už pred desiatimi rokmi zažiť politický tlak. Jezuiti totiž chceli vytvoriť katolícku univerzitu na vyhradenom mieste v čínskom samosprávnom území. Vtedajšia silne pro-pekinská administratíva však zmenila účel použitia tohto územia a projekt zastavila. Naopak, ako provinciál jezuitov „udržiaval priateľské vzťahy“ s komunistickým režimom vo vnútrozemí.

Nový biskup zasadne na čelo diecézy po viac než dvojročnom „sede vacante“, keďže od smrti jeho predchodcu Michaela Yeung Ming-cheunga uplynuli viac než dva roky. Nominácia sa azda oneskorila preto, že pontifik nechcel žiadnym ani nepriamym spôsobom zasiahnuť do prebiehajúcich prodemokratických hongkonských protestov. Michael Yeung Ming-cheung bol považovaný za ich silný hlas.

Nová nominácia odráža pokračujúcu kontroverznú Ostpolitik voči Číne

„Šalamúnske“ a „rozvážne“ menovanie biskupa pre bývalú britskú kolóniu s určitou slobodou teda pokračuje v duchu celkovej vatikánskej Ostpolitik voči Ríši stredu. Nemalo by preto ohroziť kontroverznú obnovu tajnej zmluvy medzi Svätou stolicou a Čínou o menovaní biskupov. Bránili ju pápež František, jeho administratíva i médium South China Morning Post. Podľa periodika je nesprávne stotožňovať katolicizmus s antikomunizmom a odsúdil ideologických dinosaurov ako kardinál Zen v ich snahe podkopať zblíženie Vatikánu a ázijského tigra.

Avšak nielen bývalý hongkonský biskup Joseph Zen Ze-kiun, ale aj viacerí vatikanisti dohodu zväčša tvrdo odsúdili výrokmi ako: „Peking ohromujúco vyhráva nad Rímom“ a „Vatikán prakticky daroval čínsky katolicizmus komunistickej strane.“

Kontroverzná a kritizovaná sino-vatikánska dohoda aspoň umožnila pápežovi Františkovi urobiť prvý krok, aby zapojil ázijskú krajinu do štruktúrovaného a permanentného dialógu. Myslia si to bergogliovci, teda prívrženci politiky a rozhodnutí pápeža – občianskym menom Jorge Bergoglio. Čína bola vraj po celé dejiny izolovaná a nevnímala samu seba ako súčasť koncertu veľmocí, a preto je žiadúce, aby sa viac zapájala do svetového diania aj vďaka medzinárodným – akokoľvek nedokonalým – dohodám.

Čína pritvrdzuje

Nedávno pozornosť sveta upútalo uväznenie lídrov masových prodemokratických demonštrácií v Hongkongu, medzi ktorými bolo päť katolíkov včítane „otca“ tamojšej demokracie. Dôvodom protestov bol zákon o národnej bezpečnosti, ktorým čínsky komunistický režim získal zbraň v tradične slobodnejšej samospráve. Legislatíva sprísňuje kontrolu nad školstvom, novinármi, sociálnymi médiami a občanov môžu tiež vydať pred nespravodlivý komunistický súd vo vnútrozemskej Číne.

Novonominovaný biskup Stephen Chow Sau-yan sa narodil v Hongkongu v roku 1959, študoval psychológiu na Harvardovej univerzite v USA a potom zložil večné sľuby v Spoločnosti Ježišovej. Vo svojej domovine pôsobil ako učiteľ, formátor a popri iných funkciách bol doteraz provinciál čínskych jezuitov.


Ďalšie články