Kolíková: Je úbohé útočiť na rodinných príslušníkov politikov

Strana Hlas podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer) pomôže s otvorením parlamentnej schôdze k odvolávaniu podpredsedu Národnej rady Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z jeho postu.

Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Susko dodal, že pokiaľ vie, tak poslanci Hlasu by sa mali na základe vývoja diskusie v parlamente rozhodnúť o tom, či napokon za Šimečkovo odvolanie zahlasujú. Minister spravodlivosti to povedal v relácii V politike v televízii TA3.

„Je to iba ukážka toho, ako si vládna koalícia predstavuje demokraciu,“ skonštatovala Suskova diskusná oponentka, poslankyňa a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Keď Susko obhajoval odvolávanie Šimečku tým, že organizoval protesty na to, aby prekryl dotácie pre svoju rodinu, Kolíková protestovala, že s protestmi prišla ako prvá strana SaS, ktorá sa obrátila na Progresívne Slovensko.

Mimoriadna schôdza k Šimečkovmu odvolávaniu by mala byť vo štvrtok 12. septembra. Koaliční politici argumentujú tým, že rodina Michala Šimečku, aj jeho partnerka, údajne od štátu čerpali dotácie. Zároveň podľa nich zneužil demokratické práva na to, aby systém dotácií pre svojich blízkych ochránil. V tomto smere narážali na verejné zhromaždenia, ktoré podporovali odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

Spor o dotáciách

V prvom rade je rozdiel medzi dotáciami pre blízkych šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku a dotáciami pre manželku a bratranca premiéra Roberta Fica (Smer). „Dotácie (pre manželku Fica) neboli pridelené súkromnej spoločnosti, ale Justičnej akadémii, teda rozpočtovej organizácii ministerstva spravodlivosti,“ pripomenul minister tohto rezortu Boris Susko (Smer). Dodal, že prostriedky pre agentúru Smer boli pridelené na zamestnanosť hendikepovaných.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) v diskusnej relácii TA3 V politike reagovala, že považuje za úbohé, keď sa útočí na rodinných príslušníkov politikov, čím myslela rodinu šéfa PS Šimečku. Suskovi pripomenula, že financie na projekty neziskovky Šimečkovej matky prideľoval napríklad aj rezort diplomacie pod vedením nominanta Smeru Miroslava Lajčáka.

Mali rovnaké znenie správy?

Kolíkovej sa nepozdáva ani to, že Smer cituje audit ministerstva, ktorý ešte nie je ukončený a vydáva z neho tlačovú správu. A vládna koalícia sa podľa jej slov vyhýba zodpovednosti za predčasné zverejnenie výsledkov auditu.

Susko potvrdil, že závery auditu ešte nie sú úplne finalizované. „Správa hovorí o tom, že prišlo k manipuláciám v prideľovaní dotácií na projekty,“ povedal šéf rezortu s tým, že sa Kolíková odvoláva na neúplnú správu, pričom „ešte prebiehajú procesné úkony“. To však podľa ministra neznamená, že sa ešte niečo bude meniť v jej obsahu.

Minister spravodlivosti Boris Susko. Foto: Matúš Zajac/Štandard

„Ja som sa dostala k správe, ktorá je zrejme tou správou z ministerstva, a tam sa nič také (o manipuláciách) nehovorí,“ povedala Kolíková.

Susko s odvolaním sa na bývalú úradníčku ministerstva reagoval, že z auditu vyplýva podozrenie o machináciách s projektmi. Úradníci menovaní predošlou ministerkou „bezdôvodne a účelovo“ odnímali projekty komisiám, ktoré mohli projekty – ako napríklad projekt pani Šimečkovej – zastaviť, a pridelili ich komisiám, v ktorých mali väčšiu šancu dostať sa do druhého kola výberu. Kolíková to označila za nezmysel, prerozdeľovanie práce podľa nej nie je manipuláciou.

Správu „v priebehu dvoch týždňov zverejníme celú,“ ubezpečil Susko. Dodal, že celková suma, ktorú nadobudla Šimečková, predstavuje 270-tisíc eur. „Rátate tam aj dotácie, ktoré jej pridelil minister Lajčák?“ reagovala Kolíková. „Dotáciu jej pridelil preto, že jej projekt považoval za prestížny,“ doplnila. Súčasný šéf rezortu spravodlivosti priblížil, že išlo o 37 projektov.

Počítač Gašparovcov

Na pretras sa dostala aj medializovaná informácia o podpise šéfa SIS Pavla Gašpara vo vlastnostiach elektronického dokumentu návrhu na odvolanie Šimečku, ktorý predložil Gašparov otec, podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer).

Susko vyhlásil, že „autorom dokumentu je, samozrejme, Tibor Gašpar“. Nemôžete ovplyvniť to, že Pavol Gašpar zakúpil licenciu na softvér počítača, na ktorom doma pracuje Tibor Gašpar, konštatoval.

Pre Kolíkovú je nepredstaviteľné, že podpredseda parlamentu pracuje na poslaneckých návrhoch na počítači svojho syna, šéfa SIS, podpis v dokumente považuje za autentický. „Predstavte si, ja aj doma pracujem na notebooku, ktorý som dostala v Národnej rade,“ dodala.

Zvada o Kováčikovi

Oponenti sa dostali aj k téme prepustenia z väzenia bývalého špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika. Susko predtým podal dovolanie na Najvyšší súd SR vo veci prerokovania prípadu jeho korupcie. Podľa Kolíkovej je to „presne výsledkom tejto hanebnej novely Trestného zákona“. Kováčik je podľa exministerky „na slobode“, podľa Suska ide len o „prerušenie výkonu trestu“.

„Ak by Najvyšší súd rozhodol, že Kováčik niekoľko mesiacov sedel v base nezákonne, vy by ste s tým boli v poriadku? To máte až také krvavé oči?“ oprel sa Susko do svojej predchodkyne.

Moderátor sa ministra spravodlivosti opýtal, či v prípade potvrdenia Kováčikovho rozsudku podá demisiu. Ten odpovedal, že nevidí dôvod, prečo by mal vyvodzovať politickú zodpovednosť za využitie platnej právnej normy. Poukázal tiež na to, že ten istý právny inštitút – mimoriadny opravný prostriedok dovolania – využila Kolíková v dvoch prípadoch.

Prvým bola amnestia pre 14-násobného recidivistu vo viacerých trestných činoch, druhým bol štvornásobný recidivista vo veci ublíženia na zdraví. „Takže keď tu niekto hovorí o ‚našich ľuďoch‘ a ‚vašich ľuďoch‘, tak sa môžete pozrieť, koho prepúšťali,“ poznamenal minister.

„Vy ste postavili do čela špeciálnej prokuratúry človeka (Daniela Lipšica), ktorý bol právoplatne odsúdený, a bol vo výkone podmienečného trestu,“ pripomenul Susko na tému „našich ľudí“.

(sab, sita)