Na obežnej dráhe pribudla iránska družica Čamrán-1

Irán tvrdí, že na obežnú dráhu Zeme úspešne vyslal svoju družicu Čamrán-1. Jej hlavným poslaním je testovanie hardvérových a softvérových systémov.

Agentúra IRNA vo svojej správe uviedla, že nosnú raketu na tuhé palivo, ktorá družicu do vesmíru vyniesla, navrhla a vyrobila letecká divízia polovojenských Revolučných gárd.

Družica bola umiestnená na obežnú dráhu vo výške 550 kilometrov nad Zemou a prvé signály vyslala na Zem už niekoľko hodín po štarte. IRNA podotkla, že Irán v posledných rokoch rozvinul svoj vesmírny program napriek obmedzeniam spôsobeným sankciami uvalenými Západom.

AFP doplnila, že Irán plánoval vyslať družice na obežnú dráhu už dlhší čas. Ide však o prvý takýto štart od nástupu do funkcie proreformného prezidenta Masúda Pezeškjána po tom, čo jeho konzervatívny predchodca Ebráhím Raísí v máji zahynul pri havárii vrtuľníka.

(tasr, afp)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac