Päťsto litrov vody na meter a stav nebezpečenstva. Extrémne lejaky ohrozujú Moravu

Hoci povodňová situácia na Slovensku nebude podľa posledných meterologických modelov až taká dramatická, ako sa pôvodne očakávalo, úplne iný príbeh sa píše v susednej Českej republike.

řeka Bělá, záplavy, povodně, kostel sv. Jana Křtitele Rozvodnená rieka Bělá s kostolom sv. Jána Krstiteľa 14. septembra 2024, Piesočná, Jesenicko. Foto: Profimedia.sk

Súčasné povodne podľa očakávania najviac zasiahnu tamojší Moravskosliezsky a Olomoucký kraj na Morave, prípadne priľahlé oblasti. Moravskosliezsky kraj čiastočne susedí aj so Slovenskom, hoci v drvivej väčšine s Poľskom.

Na náveternej strane tamojšieho pohoria Jeseníky by celkovo mohlo až do nedele napadnúť extrémnych asi 500 milimetrov zrážok, teda 500 litrov vody na meter štvorcový. Zosilňovať má navyše vietor, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu.

Podľa Ústredného krízového štábu nemožno na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku na Morave vylúčiť, že kumulačné prietoky môžu presiahnuť úroveň storočnej vody.

Začali evakuácie obyvateľstva

Podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného je nutné robiť preventívne opatrenia. „Situácia je najzložitejšia na povodí Odry, a to v oblasti Krnovska a Opavska, kde toľko retenčných priestorov k dispozícii nemáme. Nie je možné vylúčiť ani pomerne rozsiahle evakuácie občanov,“ uviedol minister.

V niektorých lokalitách vrátane mestských častí Ostravy už medzitým evakuáciu obyvateľstva skutočne započali, pričom dôvodom je vyliatie niektorých menších vodných tokov.

Pre ilustráciu, ešte vo štvrtok mal potok Porubka v ostravskej mestskej časti Poruba a kúsok ďalej v obci Vresina 60 centimetrov vody. Lenže v sobotu dopoludnia hladina vystúpila na takmer tri metre a prietok sa zvýšil tridsaťnásobne.

V Ostrave rušia vypredané predstavenia

Silný dážď od soboty rána v Ostrave výrazne skomplikoval premávku MHD. Dopravný podnik tohto 300-tisícového mesta vyzval občanov, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch.

Problémy sú pre dážď aj na cestách. „Na mnohých miestach v meste vyliata voda komplikuje cestnú dopravu. Ak nutne nemusíte, nevychádzajte,“ uviedlo tretie najľudnatejšie české mesto na Facebooku.

Národné divadlo moravskosliezske v Ostrave zrušilo sobotné vypredané predstavenia muzikálu Oliver! aj baletu Labutie jazero. „Bezpečie divákov aj účinkujúcich predovšetkým!“ uviedla v tlačovej správe hovorkyňa divadla Šárka Swiderová.

Na najhoršie sa pripravuje aj Opava

Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov aj Opava pri hraniciach s Poľskom. Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať.

„Podľa odhadov nás zasiahne viac ako storočná voda. Najviac ohrozené sú Držkovice, Vávrovice, Palhanec, časť Kateřiniek a miesta v blízkosti riek a vodných tokov. V súčasnosti nikto presne nevie, kde môžu vzniknúť najväčšie problémy,“ uviedol hovorca opavskej radnice Konečný.

Najhorší stav sa podľa neho očakáva v nedeľu skoro ráno. „Na prípravu je teda ešte dosť času,“ dodal. Opava zažila rozsiahle povodne aj v roku 1997, keď sa voda dostala do centra aj na mestské sídliská, pripomína český portál s tým, že cez mesto teraz pretečie významná časť zrážok spadnutých v pohorí Jeseníky.

Oba kraje vyhlásili stav nebezpečenstva

Moravskosliezsky kraj vyhlásil stav nebezpečenstva už v sobotu popoludní. Stalo sa tak na výzvu Ústrednej povodňovej komisie a v súvislosti s tým, že kumulačné prietoky v niektorých oblastiach na území kraja môžu presiahnuť úroveň storočnej vody. Krátko nato stav nebezpečenstva vyhlásili aj v Olomouckom kraji.

Stav nebezpečenstva sa vyhlasuje v prípade, ak sú ohrozené životy, zdravie, majetok alebo životné prostredie. Ide o najnižší z krízových stavov, ktorý môžu orgány ČR vyhlásiť v reakcii na mimoriadnu udalosť; závažnejšími krízovými stavmi sú núdzový stav, stav ohrozenia štátu a vojnový stav.

Špindlerov Mlyn vyzval turistov na odchod ešte dnes

Problémy hlásia aj iné významné lokality vrátane tých turistických. Starosta Špindlerovho Mlyna Martin Jandura odporúča turistom a návštevníkom tohto krkonošského strediska, aby opustili mesto ešte v sobotu a nenechávali odchod na nedeľu.

V Prahe na Vltave stopli dopravu a lode sa presúvajú do ochranných prístavov. Zároveň kompetentní dokončili výstavbu protipovodňových opatrení, jednotky dobrovoľných hasičov a ďalších subjektov sú v pohotovosti. Mesto uzatvára viaceré parky a ihriská. Vážnejšie riziko však metropole zrejme nehrozí.

Päťdesiatročnú vodu očakávajú aj v kraji Vysočina, konkrétne v súvislosti s riekou Sázava. Katastrofické predpovede by sa však naplniť nemali a hovorí sa o vyhlásení „iba“ druhého stupňa povodňovej aktivity.

Povodeň v ČR v číslach

Niektorý z povodňových stupňov bol v sobotu na poludnie vyhlásený na 200 miestach. Tretí stupeň, ktorý znamená ohrozenie, bol platný na 44 miestach viac ako troch desiatok tokov.

Českí hasiči mali v súvislosti s hroziacimi povodňami či silným vetrom v piatok 2869 výjazdov. Dnes zatiaľ vyšli k 1721 udalostiam, uviedol minister vnútra Vít Rakušan na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní Ústrednej povodňovej komisie.

Bez elektriny bolo v sobotu okolo 15. hodiny v Česku pre extrémne dažde a silný vietor okolo 51-tisíc domácností. Je to mierny nárast oproti dopoludniu.

Mobilní operátori evidujú podľa Českých novín lokálne výpadky signálu v desiatkach lokalít najmä v severovýchodných a južných Čechách.

Pôda vyčerpala kapacity, pršať môže aj v pondelok

Minister životného prostredia ČR Petr Hladík v sobotu napoludnie informoval, že na celom území Českej republiky zasiahnutom silným dažďom sa už fakticky naplnili absorpčné schopnosti pôdy a lesov. Hlavnú úlohu v zadržiavaní živla teraz budú mať priehrady.

Podľa predpovedného modelu Aladin sa Česko bude s dažďom stretávať ešte v pondelok a zrážky sa vrátia aj tam, kde majú v sobotu prestať. Informáciu potvrdil aj Hladík, podľa ktorého môžu lejaky prestať až počas noci z pondelka na utorok.

Je nutné zdôrazniť, že na najkritickejších miestach sa kulminácia hladín vodných tokov ešte len očakáva a najhoršia situácia preto čaká Česko v nedeľu a začiatkom pracovného týždňa. Platí však, že na zvládanie povodní je pripravené zásadne lepšie ako v minulosti.


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac