Časť budovy ministerstva športu sa ocitla pod vodou, SaS si z toho uťahuje

Rozvodnený Dunaj v pondelok ohrozil aj budovu, v ktorej sídli Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti rieky na Pribinovej ulici v Bratislave.

IMG_1392 Zvýšená hladina Dunaja obkolesuje budovu ministerstva športu v pondelok 16. septembra 2024 o približne 14-tej hodine. Foto: Štandard

Z dostupných záberov vidno, že voda sa dostala minimálne na úroveň suterénu, ale aj to, že správca nehnuteľnosti citlivé miesta a vstupy do budovy ohradil protipovodňovými zátarasami.

Na tejto skutočnosti a ohrození majetku sa medzitým zabáva opozičná strana Sloboda a Solidarita. „Predražený nájom Dankovho ministerstva, ale aspoň voda zadarmo,“ napísala v popise videa na Facebooku.

Objekt zároveň úpravou oficiálneho loga nového rezortu strana premenovala na „Ministerstvo cestovného ruchu a vodného športu Slovenskej republiky“.

Opozičná strana ešte predtým zdieľala podobný príspevok jej poslanca Alojza Hlinu. „Dokonalá ilustrácia zbytočného a predraženého ministerstva športu. Náklady na čistenie po povodniach však zaplatíme my všetci!“ okomentovala ho.

Reagoval aj líder strany Branislav Gröhling. „Písali mi ľudia z prevádzok naokolo. Dostali maily, že sa majú pripraviť na vytopenie. Všetci sa pripravili. Okrem ministerstva športu. Ukážkové riadenie štátu,“ napísal na sociálnej sieti.

Liberáli pred tým varovali

Mnohé komentáre sú voči slovám SaS kritické, no faktom je, že na ohrozenie budovy upozorňoval napríklad niekoľko mesiacov dozadu podpredseda SaS Marián Viskupič.

„Prenajatá budova ministerstva cestovného ruchu nie je chránená Bratislavskou povodňovou líniou. Napriek tomu, že vládne budovy by mali fungovať aj v kritických situáciách, tu je to presne naopak – aj keď sa žiadnej budove na nábreží nič nestane (lebo sú chránené), ministerstvo bude pod vodou. V prípade dosiahnutia 3. stupňa povodňovej aktivity bude zatopená,“ napísal politik.

Viskupič zároveň po analýze nájomnej zmluvy napísal, že tento fakt v nej nie je zahrnutý, respektíve je, ale tým spôsobom, že povodne nie sú dôvodom na jej vypovedanie za predpokladu. Nespôsobilá na používanie by vraj musela byť najmenej polovica kancelárskych plôch.

Pivničné priestory nie sú súčasťou nájmu, reaguje Keketi

Štandard sa so žiadosťou o vyjadrenie obrátil na ministerstvo športu. Zaujímala nás nielen odozva na slová SaS, ale aj to, aké prípadné škody ministerstvu vznikli, čo podniklo na ich zmiernenie a kam sa voda v priestoroch budovy dostala.

„MCRŠ má v budove na Pribinovej 32 prenajaté horné 3 nadzemné podlažia, ktorých zaplavenie alebo poškodenie sa nepredpokladá. Všetky opatrenia vo vzťahu k objektu súvisiace s povodňovou situáciou prijíma správca budovy. V súčasnosti sa to týka zaplavených pivničných priestorov, ktoré však nie sú predmetom nájmu. Ďalšie kroky rezortu, v koordinácií s príslušnými orgánmi, budú reagovať na aktuálny vývoj situácie,“ povedal pre Štandard Patrik Velšic z odboru komunikácie a marketingu.

Zvýšená hladina Dunaja obkolesuje budovu ministerstva športu v pondelok 16. septembra 2024 o približne 14. hodine. Foto: Štandard

Rezort vznikol len nedávno

Ministerstvo cestovného ruchu a športu bolo zriadené od 1. februára 2024 po veľkom angažovaní lídra koaličnej SNS Andreja Danka. Vedie ho minister Dušan Keketi (nominant SNS). Štátnymi tajomníkmi rezortu sú Marek Harbuľák a Ján Krišanda. 

Rezort sídli v priestoroch Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre Eurovea pri Dunaji. Nájomnú zmluvu uzatvoril so spoločnosťou Office Center Services, s. r. o., ktorá podľa obchodného registra patrí finančnej skupine J&T.

Viskupič ozrejmil, že zverejnená zmluva hovorí o cene prenájmu na jeden štvorcový meter na mesiac vo výške takmer 20 eur. Prenajímaná plocha je takmer 5-tisíc štvorcových metrov. Ročnú sumu nájmu odhaduje vo výške 1 787 000 eur.

„Na porovnanie, čoskoro sa bude sťahovať ministerstvo školstva. To si dokázalo len neďaleko nájsť normálne priestory za polovicu. Čiže ministerstvo športu má zatopené priestory za 20 eur, ministerstvo školstva má priestory na úrovni za 10 eur. Toto robí už prvý rok rozdiel až 560-tisíc eur,“ domnieva sa politik.

Keketi začiatkom mája po rokovaní vlády uviedol, že cena za nájom priestorov pre rezort bola najvýhodnejšia. „Vybrala sa najnižšia ponuka a nebrali sa do úvahy nejaké iné parametre,“ povedal.

Zvýšená hladina Dunaja obkolesuje budovu ministerstva športu v pondelok 16. septembra 2024 o približne 14. hodine. Foto: Štandard

Dunaj má ešte stúpať

Pripomeňme, že hladina Dunaja má v hlavnom meste ešte len kulminovať, a to skoro ráno v utorok. Podľa aktualizovanej predpovede Slovenského hydrometerologického ústavu (SHMÚ) by mala hladina vodného toku dosiahnuť najvyššiu úroveň 952 centimetrov. Nie je vylúčené, že tento údaj bude ešte o niekoľko centimetrov vyšší.

Hovorca Bratislavy Peter Bubla v pondelok uviedol, že situácia v našej metropole je v súvislosti s počasím naďalej mimoriadne vážna. Vôbec najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi.