Húsíovia tvrdia, že USA im ponúkli uznať ich vládu nad Jemenom, tie to popierajú

Vysokopostavený predstaviteľ jemenských povstalcov z hnutia húsíov v pondelok uviedol, že americká vláda hnutiu ponúkla, že uzná ich vládu nad Jemenom.

húsíovia Na archívnej snímke z 22. januára 2024 jemenskí povstalci húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy a proti leteckým útokom americkej armády na územie Jemenu na predmestí jemenskej metropoly Saná. Foto: TASR/AP

Týmto krokom sa Washington údajne snaží o zastavenie útokov na civilné lode v Adenskom zálive a Červenom mori zo strany húsíov. Nemenovaný americký predstaviteľ tieto tvrdenia označil za nepravdivé.

„Po každej našej operácii vždy prebieha komunikácia,“ uviedol Muhammad al-Bukaití, člen politbyra húsíov, pre televíziu Al Jazeera. Dodal, že prostredníctvom sprostredkovateľov húsíovia komunikovali s predstaviteľmi USA a Spojeného kráľovstva. Uviedol taktiež, že vláda USA údajne pohrozila priamym vojenským zásahom proti krajinám, ktoré vykonávajú vojenské zásahy „na podporu Gazy“.

Americký predstaviteľ, ktorý pre Reuters hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, označil tieto tvrdenia za „úplný výmysel“.

Jemen sa už roky zmieta v občianskej vojne. V roku 2014 húsíovia prevzali kontrolu nad hlavným mestom Saná a zosadili medzinárodne uznanú vládu.

Húsíov dlhodobo podporuje Irán, ktorý im dodáva zbrane. Po začiatku vojny v Pásme Gazy jemenskí povstalci začali s raketovými útokmi na obchodné lode, ktoré smerujú do Izraela alebo majú s krajinou spojitosť. Od novembra poškodili už viac ako 80 plavidiel raketovými a dronovými útokmi. Dve lode sa im podarilo potopiť a jednej sa zmocnili, pričom zabili najmenej troch členov posádky.

V nedeľu húsíovia na Izrael vypálili raketu, ktorá dopadla do neobývanej časti krajiny. Izraelskej protivzdušnej obrane sa ju nepodarilo zachytiť. Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu húsíov varoval pred izraelskou odvetou.

(tasr, reuters)