Video: Nemocnica v poľskom meste Nisa sa ocitla pod vodou

Povodne v Poľsku zasiahli aj okresnú nemocnicu v meste Nisa. V noci z nedele na pondelok odtiaľ museli evakuovať pacientov.

Poland Central Europe Floods Muž stojí v po pás hlbokej vode v meste Kladsko v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa správ zverejnených na sociálnych sieťach a informácií získaných priamo z nemocnice voda zaplavila budovu. Pacientov evakuovali pomocou špeciálnych člnov.

„Mám 80 pacientov, bez elektriny, bez spojenia, dve poschodia zaplavené. Snažíme sa evakuovať, ale nie je to možné. Batérie sa vybíjajú,“ napísala Marta z dotknutej nemocnice.

„Pacienti sa pripravujú na evakuáciu, našli sme pohodlný prístup,“ povedal v rozhovore pre TVP starosta mesta Daniel Palimaka. Dodal, že na miesto prišlo 14 sanitiek z neďalekého mesta Opole, ktoré sa dostali do vzdialenosti približne tristo metrov od zariadenia. 

„Od tohto bodu majú hasiči pripravené pontóny na prepravu týchto ľudí,“ vysvetlil starosta.

„Akcia je komplikovaná, deje sa v noci. Pacientov musíme niekoľkokrát premiestňovať z jedných nosidiel na druhé. Presúvame sa cez zaplavenú oblasť. Všetko robíme pomaly, opatrne, bez toho, aby sme ublížili pacientom, ktorí sú v strese z tejto situácie,“ povedal jeden z hasičov.

Starosta Daniel Palimuka informoval, že v nedeľu večer evakuovali len pacientov, ktorí museli z rôznych dôvodov zmeniť miesto liečby. Ostatní pacienti sú podľa ubezpečenia starostu stále v nemocnici pod odbornou lekárskou starostlivosťou.

(dak)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac