Elon Musk predstavil robotické taxi Cybercab a dodávku Robovan

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk predstavil nové robotické vozidlo nazvané Cybercab. Ide o dvojmiestne kupé s výklopnými dverami, ktoré nemá žiadne pedále ani volant. Informuje o ňom angentúra Reuters.

Tesla Cybercab Tesla Cybercab. Foto: Tesla.com

Cybercab má stáť menej ako 30-tisíc dolárov a Tesla ho chce začať vyrábať v roku 2026. Podobné termíny však automobilka v minulosti opakovane nedokázala dodržať.

Keďže Cybercab je plne autonómne vozidlo, jeho uvedenie do praxe môže trvať celé roky. Nejde len o dokonalé zvládnutie autonómnej jazdy bez nutnosti prítomnosti vodiča, ktorý je pripravený prevziať riadenie, ale predovšetkým o vytvorenie príslušného legislatívneho rámca a zaistenie bezpečnosti cestujúcich aj okoloidúcich.

Zaujímavosťou je, že automobil bude mať indukčné nabíjanie, nebude teda potrebný žiadny nabíjací konektor. Cybercab sa dostane na cesty najskôr v amerických štátoch Texas a Kalifornia, stať by sa tak malo už budúci rok.

Tesla Robovan. Foto: Tesla.com
Tesla Robovan. Foto: Tesla.com

Okrem Cybercabu Musk predstavil aj Robovan, teda dodávku na prepravu až 20 osôb naraz, prípadne väčšieho nákladu.

(bra)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok