EMA našla súvislosť medzi ochoreniami srdca a mRNA vakcínami

Ursula von der Leyenová závod farmaceutická spoloènos Pfizer Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA) po preskúmaní všetkých dostupných údajov dospel k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Informovala o tom EMA v piatok na svojej internetovej stránke.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca. Podľa správy EMA sa prejavujú najmä dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku, búšením srdca a nepravidelným tepom.

Odborníci z PRAC analyzovali prípady myokarditídy a perikarditídy, ktoré boli po očkovaní nahlásené v Európskom hospodárskom priestore (EHP). V súvislosti s myokarditídou išlo o 145 prípadov po vakcíne Comirnaty a 19 prípadov po vakcíne Spikevax (predtým Moderna). Pri perikarditíde išlo o 138 prípadov po vakcíne Comirnaty a 19 po vakcíne Spikevax, približuje v správe EMA.

Prípady myokarditídy alebo perikarditídy sa zvyčajne vyskytli do 14 dní po očkovaní, častejšie po druhej dávke vakcíny a prevažujú u mladších dospelých mužov.

Päť prípadov nahlásených v EHP bolo smrteľných. Išlo o pacientov vo vysokom veku alebo s inými pridruženými ochoreniami.

Podľa záverov výboru majú byť myokarditída a perikarditída pridané do zoznamu vedľajších účinkov daných vakcín s neznámou frekvenciou výskytu.

Vzhľadom na to, že podľa dostupných vedeckých dôkazov vakcíny poskytujú vysoký stupeň ochrany pred ochorením COVID-19 a pred jeho závažným a fatálnym priebehom, celkové prínosy očkovania i naďalej prevyšujú jeho riziká, dodáva EMA.

Prvé zistenia priniesol Izrael a USA, v očkovaní však pokračujú

Ako prvý prišiel s týmto zistením v apríli Izrael. Od decembra 2020 do mája 2021 tam zaevidovali 275 prípadov zápalu srdcového svalu spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných. Väčšina prípadov sa vyskytla u mužov vo veku 16 až 19 rokov, zvyčajne po druhej dávke. 

Na konci júna sa pridalo aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Od apríla v Spojených štátoch zaregistrovali viac než tisíc prípadov oboch zápalových ochorení spomedzi 300 miliónov zaočkovaných. Centrum vyhodnotilo tieto prípady ako nežiaduce účinky očkovania a pripísalo ich do informačného letáka. Vyskytli sa u ľudí zaočkovaných vakcínami od spoločností BioNTech/Pfizer a Moderna.

Aj v USA sú ženy v tomto smere menej rizikovou skupinou. Najčastejšie sa obe ochorenia vyskytli z mužov medzi 18. a 24. rokom života a to po druhej dávke očkovacej látky. So stúpajúcim vekom sa u mužov znižuje aj pravdepodobnosť týchto nežiaducich účinkov.

Napriek týmto zisteniam sa v Spojených štátoch aj Izraeli pokračuje v štepení. Očkovanie detí a mladých ľudí sa pre tieto zistenia zatiaľ nepozastavilo ani na Slovensku. K dnešnému dňu sme podali v najkritickejšom vekovom rozmedzí 15 až 24 rokov zaočkovali prvou dávkou mRNA vakcín celkovo 146 893 ľudí.

(est, tasr)


Ďalšie články