Klamstvo, trápnosť a zmar. Lotéria mala byť motiváciou, zrazu je odmenou

Dvojdòové zasadnutie ministrov financií eurozóny v Lisabone Igor Matovič. Foto: TASR/AP

Na začiatku bol nápad skúsiť lotériou podporiť očkovanie. Potom prišla tragikomická realizácia a cestovanie za Zuzanou do Prešova. Zrazu Igor Matovič hovorí, že všetko je inak. K zmaru nedeľného televízneho kabaretu pridal ďalšiu štipľavú dávku lži.

S pompou ohlasovaného plánu na podporu očkovania za 50 miliónov eur z hlavy Igora Matoviča sa stala tragikomická manéž. Mala to byť lotéria, je to súťaž. Mala pomáhať očkovaniu, zrazu hovorí expremiér o odmeňovaní zaštepených. Mala mať oporu vo výpočtoch, lenže jej prínosy nikto nikdy nevypočíta.

Trápnosť a zmar

Nápad zo sveta si osvojil aj Igor Matovič – spravme lotériu, v ktorej môžu vyhrať zaočkovaní, o vakcínu sa zvýši záujem a v nemocniciach skončí menej ľudí chorých na COVID-19. Lenže lotéria sa v zahraničí neosvedčila a na Slovensku sa z nej stala skôr súťaž, v ktorej sa nedá vyhrať len tak. Iste, nižšie ceny sa žrebujú, ak však máte záujem o hlavnú výhru, čaká vás tortúra. Musíte pozerať trápnu šou s premotivovanou moderátorkou, pretrpieť si vystúpenie Gladiátoru a počkať, kým vás vyžrebuje z osudia celebrita rangu Petra Marcina. Potom povedať včas heslo (a mať dobre nastavené pravidlá, aby ste vôbec mali šancu to stihnúť).

Lenže ak pravidlá nenastavíte dobre, počas prvej šou lotéria nefunguje a Zuzana z Prešove prešvihne časomieru. Mohla vyhrať 400-tisíc eur. Takže za ňou vyrazia minister financií a riaditeľ RTVS, ktorí zrejme majú dostatok času stráviť celý deň cestovaním naprieč republikou, a sľúbia jej výhru, lebo na ňu „má morálne právo“. Čert ber právnikov, pravidlá sa ohnú, PR je na prvom mieste. Potom pravidlá upravíte.

Viac ako hodina strávená v nedeľu večer pri sledovaní tohto kabaretu je, bohužiaľ, nutným zlom pre milión Slovákov, ktorí túžia po okrúhlej sume. Šanca nie je zanedbateľná. Občania hypnotizujú obrazovku a veria vo výhru 100-tisíc. Z ich daní, za to, že sa zaočkovali a zaregistrovali, súťažia v recitovaní hesla. Potupné, ale niet sa čo čudovať, výhra je lákavá.

Všetko je inak

Pred letom Matovič prišiel s konkrétnym návrhom: vyhradí 50 miliónov na očkovaciu lotériu a takzvaný sprostredkovateľský bonus (ak niekoho presvedčíte, aby sa zaočkoval, dostanete odmenu od 30 do 90 eur v závislosti od veku zaočkovaného).

„Toto sú dva nástroje, ktorými chceme pomôcť očkovaniu. Desiatky, možno stovky miliónov eur investujme radšej do takej motivácie teraz, aby sme nápor delta variantu zvládli s čo najmenšími ekonomickými stratami,“ povedal Matovič koncom júna.

Rovnako vtedy argumentoval v odôvodnení pozmeňovacieho návrhu obsahujúcom lotériu aj poslanec OĽaNO György Gyimesi, upozornil Ondrej Dostál.

V stredu sme počuli od Igora Matoviča niečo úplne iné: „Lotéria nikdy nebola ohlásená ako prostriedok na zvýšenie zaočkovanosti. Lotéria bola ohlásená ako prostriedok na odmenu zaočkovaných,“ skonštatoval Matovič. Zbožné prianie vystriedalo klamstvo.

A komu tým prospejete?

Matovič hovorí, že sú to veľmi efektívne minuté peniaze, pretože zaočkovaní ľudia podľa jeho slov ušetria štátnemu rozpočtu stámilióny eur. Opiera sa aj o výpočty Útvaru hodnoty za peniaze, o ktorých sme písali tu.

Keď to zhrnieme, 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu nebude vyplytvaných, ak sa vďaka tomu na Slovensku zaočkuje približne 30-tisíc ľudí (navyše popri tých, čo motiváciu na očkovanie nepotrebovali). Jeden zaočkovaný tak bude štátnu pokladnicu stáť 1 680 eur.

Nie je však možné jednoznačne zistiť motivácie očkovancov a dôvodov môžu mať viacero. Okrem toho, od spustenia lotérie nebadať výrazný nárast záujmu o očkovanie. V skratke, nezdá sa, že by lotéria fungovala, a jej skutočný efekt nikdy nebudeme schopní exaktne vyhodnotiť. Hlavne, že je strojca lotérie v centre pozornosti.


Ďalšie články