Šipoš nevylúčil zatváranie hraníc. Vláda aj vzhľadom na omikron zrejme prijme tvrdšie opatrenia

51. schôdza Národnej rady SR Michal Šipoš. Foto: TASR/Jaroslav Novák.

Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 sa na tom zhodli predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš a nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Erik Tomáš.

„Každý príčetný človek vidí, čo sa deje v nemocniciach,“ uviedol Šipoš s tým, že ak nechceme ešte vyšší nápor na nemocnice, musíme obmedziť pohyb ľudí a zvýšiť zaočkovanosť. Zdôraznil, že varianty nového koronavírusu delta i omikron sú silné. Na nedostatočný lockdown sa podľa neho treba pýtať koaličných partnerov.

Vláda podľa Šipoša pravdepodobne prijme prísnejšie opatrenia. „Predpokladám, že v najbližších dňoch zasadne konzílium odborníkov a vláda sa bude musieť zaoberať týmto variantom a mutáciou koronavírusu,“ reagoval na šírenie variantu s názvom omikron.

V súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou tiež pripustil sprísnený režim na hraniciach. „Je možné, že hranice sa budú zatvárať,“ dodal. Šipoš tak reagoval na vyhlásenie profesora Vladimíra Krčméryho, podľa ktorého v decembri môže nastať situácia, keď budú ľudia zomierať doma.

Politický oponent Erik Tomáš (Hlas-SD) je tiež za sprísňovanie opatrení. „Radšej poriadny trojtýždňový lockdown, ale s adekvátnou ekonomickou pomocou,“ skonštatoval. Pri sprísňovaní režimu na hraniciach by podľa jeho slov vláda nemala opakovať chyby z minulosti. „Štátnu karanténu nie, nebola veľmi dobrá,“ uzavrel Tomáš.

Erik Tomáš. TASR/Martin Baumann

Tomáš si myslí, že lockdown mal byť rovno prijatý striktne, dočasne a s podporou pre firmy a podniky. Za dieru v ňom označil otvorené školy.

„SaS opakovane rozhodnutie zavetovala,“ poznamenal Šipoš na margo škôl s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy pristúpili ku kompromisu. Zodpovednosť teraz podľa neho nesie minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Keďže vidíme, že v školách sa to šíri, nepredpokladám, že sa tá krivka začne lámať,“ uviedol.

Politikárčenie a zlé vzťahy v koalícii

Šipoš v dohľadnom čase neočakáva zvýšenie platov lekárov. „Máme obrovský dlh na to, aby sme im zvyšovali platy. Čo sa týka platov lekárov a sestier, majú príplatky sedem eur na hodinu na COVID oddeleniach, rovnako majú automat,“ doplnil.

Koaličný poslanec tiež zhodnotil stav v nemocniciach a nedostatok lekárov. „Chýbajú anestéziológovia a sestry,“ skonštatoval s tým, že práve oni obsluhujú umelé pľúcne ventilácie. „Je to niekoľkoročná prax. Trvá to viac ako päť rokov, kým sa anestéziológ naučí dobre ovládať pľúcny ventilátor. Za rok a pol, odkedy sme vo vláde, sa to nedá zvládnuť zo dňa na deň,“ ozrejmil Šipoš. Okrem problémov v zdravotníctve bojuje koalícia podľa jeho slov s vysokou korupciou, ktorú tu zanechala bývalá vláda Roberta Fica.

Podľa Tomáša odišlo zo Slovenska od začiatku pandémie 1 500 zdravotných sestier a stovky lekárov. „Necítili dostatočnú podporu vlády,“ odôvodnil v relácii. „Rok a pol tu máme pandémiu, a to sme ich nemohli zaučiť? Tak radšej odišli,“ reagoval na svojho oponenta. Najväčším nedostatkom koalície je podľa neho politikárčenie. „Vy politikárčite pre zlé vzťahy v koalícii, každý si hraje na vlastnom piesočku. Jediná cesta, ako vyjsť z tejto pandémie, je, aby ste už vy neboli v koalícii,“ dodal Tomáš.

Zvýšenie zaočkovanosti najrizikovejšej skupiny

Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny. Aj preto pristúpili k návrhu dať im 500-eurové poukazy za očkovanie. Odmieta, že by to nebolo odkonzultované v koalícii. SaS podľa neho na navrhovala sumu 150 eur, no ostatné strany sa zhodli na potrebe vyššieho príplatku, aby zabral. Verí, že v parlamente návrh nájde podporu.

Tomáš nepovedal, či za návrh nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú. „Podporíme čokoľvek, čo by pomohlo dôchodcom,“ uviedol. Myslí si však, že financie z poukazov mali seniorom rovno dať, pretože sa im nevalorizovali dôchodky vzhľadom na vlnu zdražovania.

V súvislosti so zatvorením kostolov Šipoš naznačil, že by sa malo konať stretnutie, kde by sa malo diskutovať o možnosti, ako účasť na bohoslužbách umožniť v rámci opatrení.

(tasr, sita)


Ďalšie články