Pád liberálnej mediálnej hviezdy: CNN suspendovala Cuoma za pomoc bratovi čeliacemu obvineniam z obťažovania

Chris Cuomo. Foto: Internet Chris Cuomo. Foto: Internet

Spravodajská televízia CNN v utorok na neurčito suspendovala hviezdu liberálnej novinárčiny, moderátora Chrisa Cuoma. Poskytol totiž neprípustnú pomoc svojmu bratovi, bývalému demokratickému guvernérovi štátu New York Andrewovi Cuomovi, ktorý v auguste odstúpil pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania.

CNN reagovala na dokumenty, ktoré v pondelok zverejnila generálna prokuratúra v štáte New York. Tieto dokumenty podľa hovorcu CNN potvrdzujú väčšiu mieru účasti Chrisa Cuoma než bolo stanici predtým známe.

„Na základe toho Chrisovi na neurčito pozastavujeme činnosť a záležitosť ďalej prehodnocujeme,“ povedal hovorca.

Moderátor Chris Cuomo naliehal na rôzne zdroje vrátane novinárov, aby mu poskytli informácie o osobách, ktoré jeho brata Andrewa obviňujú. Tie následne poskytoval kancelárii guvernéra, svojho brata. Takisto vyvíjal úsilie, aby upravili svoje reakcie na obvinenia.

Potvrdzuje to e-mailová komunikácia a prepis jeho výpovede pred vyšetrovateľmi, ktorí pracovali pre newyorskú prokurátorku Letitiu Jamesovú. Vyšetrovanie vedené Jamesovou dospelo k záveru, že Andrew Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných i bývalých štátnych zamestnankýň.

Chris Cuomo v minulosti uviedol, že so svojím bratom hovoril a poskytoval mu poradenstvo. Pondelkové dokumenty však priniesli ďalšie podrobnosti o tom, čo presne robil.

Hviezda liberálnej novinárčiny

Chris Cuomo patril medzi najznámejšie tváre CNN. Vo svojich segmentoch často vystupoval ako moralista, pričom rád poučoval politikov najmä z konzervatívneho prostredia. Zviditeľnil sa napríklad počas rasových nepokojov, ktoré v roku 2020 vypukli po zabití černocha Georgea Floyda belošským policajtom. Demokrati vtedy požadovali zásadnú policajnú reformu a niektorí dokonca zrušenie policajného zboru. Cuomo v tomto ohľade vyhlásil, že žiadna reforma sa neudeje, pokiaľ policajti nezačnú strieľať biele deti.

Kontroverzie vzbudil aj svojím príspevkom k odhaleniam stránky Wikileaks, ktorá pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 zverejnila e-maily prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. „Pamätajte, že je nezákonné vlastniť kradnuté dokumenty. Iné je to pre médiá. Takže všetko, čo sa o tomto dozviete, dozvedáte sa od nás,“ vyhlásil vo vysielaní Cuomo, čo viedlo k obvineniam z elitárstva.

Pád covidového guvernéra

Jamesová závery vyšetrovania oznámila 10. augusta. Bývalý guvernér Andrew Cuomo následne vyhlásil, že po viac ako desiatich rokoch odstupuje z funkcie. Ak by nepodal demisiu, hrozilo by mu podanie ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, v rámci ktorého by mohol byť z funkcie odvolaný.

Andrew Coumo bol jedným z najviditeľnejších demokratických politikov. Ostro sa vymedzoval proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, od mienkotvorných médií tiež zožal pochvalu za jeho manažovanie pandémie.

(tasr, ste)


Ďalšie články