Pápežov týždeň: Utekáme pred tichom k rádiu a televízii

pápež František Pápežž na generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

Pápež František na svoje narodeniny privítal utečencov, ktorí do Talianska prišli v rámci jeho apoštolskej cesty na Cyprus a do Grécka. Na generálnej audiencii sa sťažoval, že pred tichom utekáme k rádiu a televízii. Opäť vyzdvihol význam blížiacich sa Vianoc.

Pápež František na svoje 85. narodeniny v uplynulý piatok privítal prvú skupinu utečencov, ktorí do Talianska prišli v rámci jeho nedávnej apoštolskej cesty na Cyprus a do Grécka. Niektorí z nich sú lekári a informatici, humanitárny koridor zorganizovala Komunita svätého Egídia.

„Zachránil si nás!“ ďakoval migrant z Konga. Spolu s ďalšími narodeninovému oslávencovi zaželali „dlhý život a veľa zdravia“. Pontifik si vypočul ich príbehy a každému sa osobne prihovoril.

Z decembrovej apoštolskej cesty je už známy prepis debaty s tamojšími jezuitmi, kde pápež hovoril o „filozofii každodennosti“. Tá podľa neho kombinuje pokoru a kreativitu v misionárskom poslaní jezuitov a iných kňazov. Pontifik tým reagoval na svedectvá spolubratov, ktorí v pokore akceptujú nečakanú misiu v rôznych krajinách. Dôležité je obzrieť sa na konci života späť s úsmevom a múdrosťou, upozornil pápež. Konkrétne povedal:

„Toto je kreatívna ľahostajnosť, ktorá pomáha napredovať. Toto je jezuitské povolanie: ideš tam, kde ti Boh dáva vidieť svoju vôľu a žiada ťa o poslušnosť. Pán to vie. Zmysel nášho apoštolského života nevidíme na začiatku, ale na konci nášho života, keď sa s múdrosťou obzrieme späť. To hovoril svätý Ján z Kríža: na konci života budeš súdený len z lásky. Ty si sa pripravil, si doktor (filozofie)… a teraz si kaplánom Poliakov v Aténach. Ako sa to dá pochopiť? S logikou Božieho kráľovstva, logikou protikladu, nevysvetliteľného…“

Utekáme pred tichom k rádiu a televízii

Rímsky biskup na predvianočnej generálnej audiencii podčiarkol význam mlčania. To má byť hlboké, rozjímavé, aktívne a plné načúvania. Jorge Bergoglio povedal, že nehovorí o nemote, ale naopak, o spojení s činom. Citoval pritom z myšlienok od známeho fyzika ale na konci života aj náboženského mysliteľa Blaisa Pascala.

„Ticho nás trochu desí, pretože od nás vyžaduje, aby sme vstúpili do seba a konfrontovali sa s tou pravdivou časťou nás samých. A veľa ľudí sa ticha bojí, musia hovoriť a hovoriť a hovoriť alebo počúvať rádio či televíziu. Ale nevedia prijať ticho, lebo sa boja. Filozof Pascal si všimol, že ‚všetko nešťastie ľudí pochádza z jedinej veci, že nedokážu ostať v pokoji vo vlastnej izbe‘.“

Náš vnútorný priestor treba podľa pontifika kultivovať a nechať Ducha, aby nás obnovoval, utešoval a korigoval.

Vianoce nás pozývajú k nežnosti

Pápež prijal umelcov vianočného koncertu, ktorý bol neďaleko Vatikánu. Opäť sa pristavil pri význame Vianoc, lebo „v betlehemskej jaskyni sa rozžiarila nádej pre ľudstvo“. Hudobníkom prízvukoval, že detský úsmev vie „obmäkčiť zatvrdené srdce“ aj u tých, „ktorí nikoho nezdravia, keď ich navštívi malý vnuk“, dodal rímsky biskup:

„Vianoce nás pozývajú uprieť svoj pohľad na udalosť, ktorá priniesla na svet Božiu nežnosť – slovo, ktoré zdôrazňujem, nežnosť, nám veľmi chýba –, a tak vzbudilo a vzbudzuje radosť a nádej. Nežnosť, radosť, nádej: (sú) pocity a postoje Vianoc, ktoré aj vy umelci viete oživiť a šíriť svojím talentom.“

Vianočný koncert sa až do roku 2019 konal spravidla v Aule Pavla VI. priamo v miništáte. Vtedy vatikánske publikum rozospievali talianski umelci aj Lionel Richie a Bonnie Tyler.


Ďalšie články