Norbert Bödör zostáva vo väzení, rozhodol Špecializovaný trestný súd

Norbert B príchod Najvyšší súd SR Norbert Bödör. Foto: Martin Baumann/TASR

Bödör sa proti rozhodnutiu odvolal, trvá na tom, že dôvody na väzbu pominuli.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v stredu 15. decembra zamietol žiadosť nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra o prepustenie z väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, o sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Vyplýva to z vyjadrenia obhajcu Norberta Bödöra Mareka Paru.

„Dôvody väzby po tak dlhom čase, predstavujúcom celkovo rozsah 18 mesiacov, dávno pominuli,“ vyhlásil Para. Tvrdí, že ŠTS úmyselne zadržiava spis, aby o sťažnosti rozhodoval v novom roku senát 5T Najvyššieho súdu, ktorému predsedá sudca Juraj Kliment.

Obhajca ďalej kritizuje, že približne štyri mesiace po podaní obžaloby na Norberta Bödöra a ďalších z kauzy Dobytkár, ešte nebol nariadený termín pojednávania. Podanie obžaloby Para spája so snahou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) znemožniť generálnemu prokurátorovi posúdiť opodstatnenosť vznesenia obvinenia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Obvinenia v kauze Dobytkár sa týkajú korupčnej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). V skupine osôb stíhaných z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú okrem Norberta B. aj bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír P., finančník Martin K., bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K. a podnikateľ Peter K.

(tasr)


Ďalšie články