Boj o post prezidenta Francúzska: Kde sa bijú traja, štvrtý víťazí

zemmour_pen_macron

Emmanuel Macron v najnovšom prieskume pred prezidentskými voľbami pohodlne vedie. Netrápi sa ani pri získavaní 500 podpisov nevyhnutných na kandidatúru. Jeho súperi si konkurujú v kampani aj pri podpisoch, najviac sa trápi Éric Zemmour.

Keď sa traja bijú, štvrtý víťazí, mohli by sme jemne upraviť známe príslovie pri opise predvolebnej kampane vo Francúzsku. Svedčia o tom prieskumy, v ktorých si stabilnú podporu drží Emmanuel Macron.

Ako sme nedávno písali v Štandarde, s Macronovými preferenciami nepohol ani jeho výrok o „štvaní neočkovaných až do konca“. Výrokom sa skôr odlíšil od súperov, drží si od nich pohodlný odstup.

V najnovšom prieskume pre denník Le Parisien od Ipsos-Sopra Steria si udržal náskok deväť percentuálnych bodov. Drží sa na čele s podporou 26 percent voličov. Na druhú priečku sa opäť vrátila Marine Le Penová, ktorej dýcha na krk republikánka Valérie Pécressová. Éric Zemmour spadol na štvrtú priečku s 12 percentami.

Vizuálizácia cez Flourish Studios. Zdroj: Le Parisien

Stále platí, že šance Macronových konkurentov sú pomerne vyrovnané, úradujúci prezident v prieskumoch osciluje okolo 25 percent. O druhú priečku čoraz evidentnejšie bojuje duo političiek a na nepostupovom štvrtom mieste čoraz častejšie zaostáva Zemmour.

Prehľad výsledkov prieskumov si môžete pozrieť tu. Z čísel je jasné, že Zemmour mal rýchly nástup, ale aj rýchly pád. Momentálne stagnuje tesne nad hranicou desať percent.

Bez podpisov kandidovať nemôžu

Popularita medzi voličmi však vo Francúzsku na účasť v prezidentských voľbách nestačí. Každý kandidát musí získať 500 podpisov (takzvané Parrainages) volených predstaviteľov. Cieľom je, aby nebolo kandidátov priveľa a preukázali, že majú reálnu podporu.

Podpisy môžu získať od volených predstaviteľov: poslancov parlamentu a europarlamentu, predstaviteľov regionálnych a mestských rád, primátorov a starostov vrátane zámorských území.

Pred piatimi rokmi bolo takých predstaviteľov vyše 40-tisíc, najpočetnejší sú starostovia a primátori. Netreba však zabúdať na to, že niektoré funkcie sa môžu kumulovať. Navyše, jeden predstaviteľ môže podporiť iba jediného prezidentského kandidáta.

Zemmourovi sa systém nepáči

Výhodu pri zháňaní podpisov pod kandidatúru majú politici štandardných strán – môžu sa spoľahnúť na podporu straníkov vo volených funkciách v Paríži aj regiónoch. Názorovo blízki kandidáti sa, naopak, neraz uchádzajú o podporu rovnakých predstaviteľov.

Nastávajú tak na prvý pohľad zvláštne prípady, že kandidát, ktorý v prieskumoch prebýva na dne tabuľky, má podpisov dosť, ale tí populárnejší nie. Príkladom je socialistka a primátorka Paríža Anne Hidalgová. V prieskumoch obvykle získava len okolo päť percent, ale podpisov už má podľa Zemmoura sľúbených 3-tisíc.

Ten rieši opačný problém. Nováčik na politickej scéne má zatiaľ podľa vlastných slov len 300 podpisov. Systém považuje za nespravodlivý. O podpisy najviac súperí s Le Penovou, ktorej chýba už len 50 podpisov, ale ani jej sa mechanizmus nepáči. „Makáme ako mnohí iní kandidáti, pretože tento systém je chorý.“ V teréne má 300 spolupracovníkov, ktorí navštevujú radnice a snažia sa získať podporu.

Obavy má aj zarytý ľavičiar Jean-Luc Mélenchon so 400 podpismi. Ako silný súper pri získavaní podpory sa ukázal kandidát komunistickej strany Fabien Roussel, ktorý sa môže spoľahnúť na podporu 800 straníkov vo volených funkciách.

Majú čas do začiatku marca

„Ten, kto nemá dosť podpisov, si nezaslúži vo voľbách kandidovať,“ odkázala Zemmourovi parížska starostka Hidalgová. Pécressová tvrdí, že Zemmour reprezentuje názory určitej skupiny voličov a mal by mať šancu kandidovať, píše Le Monde.

Kandidáti majú čas na získanie podpisov do 4. marca. Dovtedy ich musia odovzdať Ústavnej rade. Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb bezmála o tri mesiace, presnejšie 10. apríla.


Ďalšie články