Film ovenčený Zlatými glóbusmi Sila psa: Pomalý western, ktorého názov inšpiroval biblický výrok

240452710_111459147915418_5694741819102814242_n Film Sila psa. Foto: The Power of the Dog/FB

Snímka Sila psa získala už niekoľko ocenení, naposledy sa jej podarilo získať cenu Najlepší film v kategórii dráma na Zlatom glóbuse. Názov filmu je inšpirovaný Bibliou, no o kresťanský film určite nejde.

Priznám sa, že western nie je práve žáner, ktorý by som často vyhľadávala. No keď Sila psa (The Power of the Dog) vyhrala Zlatý glóbus za najlepší film roka, rozhodla som sa pozrieť si ho. Navyše toto dielo ocenili aj za najlepšiu réžiu či najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

No nie je to taký klasický western, na aký som bola doteraz zvyknutá. Žiadne prestrelky ako na Divokom západe. Pre mňa plus, pre iných to však môže byť aj mínus.

Minulý rok vyhral Zlatý glóbus film Krajina Nomádov. Obe snímky majú niečo spoločné, a to svoje pomalé tempo i to, že ich natočili ženy režisérky.

Názov pochádza z Biblie

Podľa názvu Sila psa by sa dalo predpokladať, že dielo bude mať niečo spoločné s týmito zvieratami. No nie je to celkom tak. Názov filmu prebrali autori z Biblie, konkrétne z Knihy žalmov, v ktorej sa píše: „Zachráň mi pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov.“  

Snímka vznikla podľa knižnej predlohy od Thomasa Savagea. Dej sa odohráva v roku 1925 v Montane. Je to príbeh dvoch bratov, ktorí spolu žijú na rodičovskom ranči. Napriek tomu, že dom je veľmi veľký, stále zdieľajú spoločnú detskú izbu.

Phil vyzerá presne ako kovboj. Tvrdý pohľad, štýl obliekania podčiarkuje jeho výzor. Phila si zahral Benedict Cumberbatch, známy tiež z filmov Kód Enigmy alebo Sherlock. Za obe tieto snimky získal Zlatý glóbus a za Kód Enigmy aj Oscara za najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Teraz vidíme Cumberbatcha úplne v inej úlohe, no opäť je v nej výborný a presvedčivý. Za tento film bol nominovaný za najlepšieho herca v hlavnej úlohe, Zlatý glóbus však získal Will Smith za film Kráľ Richard, o ktorom sme už tiež písali.

Philov brat George je zasa presný opak. Oblieka sa štýlovo a na tú dobu moderne. Namiesto jazdy na koni využíva radšej auto. Je však ľudský, čo ukazuje počas celého filmu. Georga si zahral Jesse Plemons. No veľa priestoru vo filme sa mu nedostalo a jeho postava sa ďalej nerozvíjala, čo je možno aj trochu škoda.

Na prvý pohľad je jeden dobrý a druhý zlý človek ako Kain a Ábel z Biblie. Keď sa jedného dňa spolu s ďalšími rančermi vyberú do miestnej krčmy, Phil si robí srandu z majiteľky hostinca Rose a jej syna. Oboch privedie k slzám. Jeho brat je iný a za Philove reči sa chce Rose ospravedlniť. Nakoniec je z toho láska a George sa s Rose ožení.

V novom dome šťastie nenašla

Keď si Rose privedie do domu, v ktorom žije so svojím bratom, psychické týranie z Philovej strany neustáva a navyše sa stupňuje. Rose by mala byť po svadbe šťastná ako každá nevesta, no na jej tvári vidieť presný opak. Má neprítomný pohľad. Jej manžel sa ju snaží potešiť, ako sa len dá. Kúpi jej klavír, na ktorý kvôli Philovi časom nechce hrať. Neskôr bude musieť Rose riešiť aj iné problémy ako len vzťah s Philom.

Spolu s Rose prichádza do domu aj Peter, ktorého stvárňuje Kodi Smit-McPhee. Za svoj výkon získal nielen Zlatý glóbus vo vedľajšej mužskej úlohe. Mladého Petra, ktorý by sa rád stal lekárom, zahral Kodi presvedčivo. Na pohľad nevinný chlapec však môže len takto pôsobiť.

Foto: The Power of the Dog/FB

Peter sa neskôr začne s Philom zbližovať. Postupne sa odhaľuje aj Philova sexualita. Miluje mŕtveho muža Bronca Henryho. To môže byť aj dôvod, prečo sa s Petrom viac zblíži. No viac sa tomu film nevenuje a jeho sexualitu len naznačuje. Je však zrejmé, že každý od ich kamarátstva očakáva niečo iné.

Hoci je táto dráma veľmi pomalá, záver je prekvapujúci a pomerne dobre vymyslený. No celkovo sa film odohráva skôr vo vnútri postáv a na povrch sa z toho veľa nedostalo. Za veľké plus možno považovať krásne zábery krajiny, ktorú vidieť v pozadí.


Ďalšie články