Malťanka Roberta Metsolová sa stala novou šéfkou europarlamentu. Uspela napriek odmietaniu potratov

Maltská europoslankyňa a nová predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP Maltská europoslankyňa a nová predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Za novú predsedníčku Európskeho parlamentu poslanci v utorok podľa očakávaní zvolili maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú. Hlasovalo za ňu 458 zo 705 poslancov. Stala sa najmladšou predsedníčkou europarlamentu a zhodou náhod v deň narodenín. Do funkcie sa dostala napriek odmietavému postoju k potratom. Pomohla jej dobrá povesť, kritika vlastnej vlády v súvislosti s vraždou investigatívnej novinárky a mocenská dohoda najväčších skupín v europarlamente.

Predsednícka funkcia, o ktorú sa uchádzali štyria kandidáti, sa uvoľnila po minulotýždňovom úmrtí doterajšieho šéfa Európskeho parlamentu (EP) Davida Sassoliho. Metsolová ako prvá podpredsedníčka prebrala dočasne vedenie europarlamentu. Len na pár dní, keďže na január boli vopred plánované voľby. Predseda EP má dvaapolročný mandát.

V utorok sa oficiálne uchádzala o riadny mandát a bola favoritkou. Politické skupiny sa vopred dohodli, že v prvej polovici päťročného obdobia bude na čele inštitúcie socialista (Sassoli) a potom ho vystrieda kandidátka stredopravej Európskej ľudovej strany (EĽS).

Metsolovej kandidatúru podporili aj ďalšie dve najpočetnejšie skupiny v EP – Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) a liberálna frakcia Obnovme Európu (RE) –, takže jej víťazstvo sa už vopred považovalo za takmer isté. Napokon uspela a dostala tým pomyselný darček k narodeninám, ktore dnes slávi.

Uspela napriek odmietaniu potratov

Uspela hneď v prvom kole napriek tomu, že pred hlasovaním sa stali predmetom debát jej konzervatívne postoje. Opakovane sa vyjadrila proti potratom a pochádza z Malty, kde sú potraty zakázané. 

V rovnakom duchu aj hlasovala. Bola napríklad proti europarlamentnej správe Matič, ktorá „sexuálne zdravie žien“, v preklade prístup k legálnym potratom, opisovala ako súčasť základných ľudských práv.

Pre porovnanie, štyria slovenskí poslanci za EĽS boli vtedy rozdelení: Matičovu správu podporili Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (SPOLU-OD), ale Miriam Lexmann, Ivan Štefanec (KDH) a Peter Pollák (OĽaNO) boli proti. Socialisti za Smer-SD Monika Beňová, Robert Hajšel a Miroslav Číž aj progresívci Martin Hojsík a Michal Šimečka správu podporili.

V minulosti povedala, že inštitúcie EÚ v tejto oblasti nemôžu vnútiť členským štátom akúkoľvek legislatívu v oblasti potratov.

Predvolali si ju socialisti

Metsolová musela svoje názory obhajovať pred skupinou Socialistov a demokratov v EP. Podľa informácií českých Hospodářských novin, ktoré cituje Postoj, sa väčšina otázok týkala práve potratov. Údajne na ne odpovedala opatrne, povedala len to, že bude pri tejto téme rešpektovať názor väčšiny.

Podľa zúčastnených na neverejnom vypočúvaní urobila na socialistov dobrý dojem. Do karát jej hrá aj to, že bola v opozícii, keď na Malte za vlády sociálnych demokratov došlo k vražde investigatívnej novinárky Daphne Caruana Galiziovej, ktorá odhaľovala korupciu siahajúcu až do vlády. Metsolová vtedy kritizovala maltskú vládu a apelovala na dodržiavanie princípov právneho štátu.

Rovnako jej pomohla mocenská dohoda troch najsilnejších klubov v EP – ľudovcov, socialistov a progresívcov (Renew Europe). Druhá a tretia skupina získali viac podpredsedníckych postov.

Najmladšia predsedníčka

Matka štyroch synov Roberta Metsolová sa stala najmladšou predsedníčkou v dejinách Európskeho parlamentu a len jeho treťou predsedníčkou v histórii. Prvýkrát v histórii Európskej únie budú dve kľúčové inštitúcie EÚ – Európsku komisiu aj Európsky parlament – viesť ženy: šéfkou Európskej komisie je v súčasnosti Ursula von der Leyenová.

Poslednou ženskou šéfkou europarlamentu bola francúzska europoslankyňa Nicole Fontaineová, tiež zo skupiny ľudovcov, ktorej mandát sa skončil v januári 2002. Pred ňou stála na čele Európskeho parlamentu Francúzka Simone Veilová, a to v rokoch 1979 až 1982. 


Ďalšie články