V polovici februára sa začína Národný týždeň manželstva 2022

wedding-5929949_1920 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay.com

Národný týždeň manželstva sa začína už o dva týždne. Uskutoční sa už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to od 14. do 20. februára. Cieľom podujatia je, aby manželia venovali svojmu vzťahu náležitú pozornosť.

Národný týždeň manželstva (NTM) propaguje manželstvo ako vzácnu hodnotu, ktorá obohacuje jednotlivcov aj celú spoločnosť. Prináša párom inšpiratívne podnety pre ich vzťah, pripravuje a ponúka zaujímavé aktivity na národnej aj lokálnej úrovni s cieľom podnietiť dvojice venovať svojmu vzťahu náležitú pozornosť.

Ak má byť vzťah dostatočne pevný, aby odolal prichádzajúcim nástrahám, vyžaduje si primeranú starostlivosť. Jedným zo zámerov je povzbudiť manželské dvojice k tomu, aby si svoj vzťah určili ako svoju prioritou a vyčlenili si dostatok času na prehĺbenie vzájomnej blízkosti. NTM je pozitívna iniciatíva, ktorá pripomína dôležité hodnoty a zásady, na ktorých stoja dlhodobé vzťahy.

NTM je súčasťou medzinárodného združenia The Marriage Week International, na Slovensku (podobne ako v každej ďalšej členskej krajine) však funguje ako autonómny projekt.

„Manželský trojuholník?“ – téma NTM 2022

Nosným motívom NTM je myšlienka: „Dobré manželstvo nie je samozrejmosť ale vzťah, o ktorý sa potrebujeme starať.“ Téma aktuálneho ročníka formou geometrického útvaru v podobe trojuholníka zdôrazňuje tri piliere, na ktorých stojí každý dobrý vzťah. Sú nimi oddanosť, blízkosť a vášeň.

Ďalším aspektom, na ktorý tento možno trocha vyzývavo pôsobiaci slogan poukazuje, je fakt, že niekedy sa manželia vo vzťahu „zaseknú“ a potrebujú pomoc zvonka. Sú situácie, keď je potrebné hľadať pomoc u skúsenejšieho manželského páru, prizvať si poradcu, možno aj duchovnú autoritu. Nie je hanba či zbabelosť požiadať o pomoc skôr, ako bude neskoro.

Odznak s logom NTM ako symbol kampane   

Už je takmer pravidlom, že organizátori každý rok prinesú nejaký malý, ľahko šíriteľný symbol, pomocou ktorého sa môžu jednotlivci aj celé skupiny viditeľne prihlásiť k myšlienke a odkazu Týždňa manželstva. Tento rok sa takým symbolom stal kovový odznak s logom NTM. Informácie o tom, ako sa k odznaku dostať sa nachádzajú na webe NTM, dokonca je k tomu možné získať aj niečo navyše.

Týždeň manželstva virtuálne

V aktuálnom veľmi neistom pandemickom období sa mnohé aktivity NTM prirodzene presúvajú z verejných spoločenských podujatí do online priestoru alebo do prírody. Napríklad už aj v tomto období, keď do oficiálneho spustenia Týždňa manželstva chýba ešte niekoľko dní, prebieha takzvaná Zimná výzva.

Je to aktivita určená najmä pre tých, ktorí si užívajú spoločný čas v prírode a radi spoznávajú nové miesta. Zimná výzva nabáda všetkých záujemcov či zvedavcov objavovať turistický potenciál Prešovského kraja. Odteraz až do 6. februára je jej súčasťou aj súťaž Manželský bonus.

Pripravované aktivity Národného týždňa manželstva sa budú postupne zverejňovať na webovej stránke NTM a sociálnych sieťach niekoľko dní pred spustením Týždňa manželstva.

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk


Ďalšie články