Z neba sa na zem zrútil kŕdeľ vtákov, bizarná situácia pripomína Hitchcockov film

kàde¾ pelikány pelikán Ilustračný obrázok: Foto: TASR/Pavol Remiaš

V mexickom meste Cuauhtémoc došlo v pondelok nadránom k nezvyčajnému úkazu, ktorý sa podarilo zachytiť na bezpečnostnej kamere. Nálet kŕdľa vtákov na betónovú cestu si všimli aj viaceré médiá.

Kŕdeľ drozdov žltohlavých sa zrútil k zemi. Po incidente zostali na ulici desiatky mŕtvych operencov. Záznam z bezpečnostnej kamery, ktorá celú udalosť zaznamenala, pritom pripomína kultový film Vtáci od režiséra Alfreda Hitchcocka, ako píšu viaceré médiá.

Na videu, ktoré uverejnila agentúra Reuters, je možné vidieť stovky čiernych vtákov letiacich proti zemi. Po náraze väčšina z nich zmenila smer letu, na ulici však zostali desiatky uhynutých drozdov. Zatiaľ čo niektoré narazili priamo do zeme, iné boli dotlačené k betónu zvyškom kŕdľa.

https://twitter.com/Reuters/status/1493059924007567360?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493059924007567360%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fenvironment%2F2022%2Ffeb%2F14%2Fwhy-did-birds-fall-from-sky-in-mexico-probably-a-predator-experts-say-aoe

Možnú príčinu sa rýchlo pokúsilo objasniť niekoľko teórií, píše The Guardian. Popri nepodložených alebo neodborných výkladoch o zásahu elektrickým prúdom, vplyve 5G siete alebo znečistení ovzdušia sa ponúka aj racionálnejšie vysvetlenie.

Priniesol ho ekológ Richard Broughton, ktorý je presvedčený o tom, že chovanie vtákov má na svedomí predátor, ktorý začal kŕdeľ prenasledovať. K teórii o prenasledovaní dravcom sa priklonil aj biológ Alexander Lees. Záhada vytvárajúca pôdu pre bizarné vysvetlenia tak nakoniec môže mať jednoduché biologické riešenie.


Ďalšie články