Požehnanie manželstiev v evanjelických kostoloch

Požehnanie manželstiev Foto: ECAV

Národný týždeň manželstva v týchto dňoch vrcholí. Hlavná myšlienka tohto ročníka upriamila pozornosť na oddanosť, blízkosť a vášeň.

Aj evanjelická cirkev sa pripojila mnohými aktivitami k výzve budovania a utužovania manželského zväzku. Niektoré cirkevné zbory pripravili, hoci v obmedzených podmienkach, pre svojich členov návštevu divadla, večer pri spoločenských hrách, prechádzky pomocou mobilnej aplikácie či spoločnú hru cez Kahoot.

To, že manželstvo je vzácny a jedinečný dar, budú v nedeľu 20. februára 2022 evanjelickí duchovní pripomínať v chrámoch Božích po celom Slovensku. Práve pri tejto príležitosti pozývajú všetky manželské páry, aby prijali požehnanie, a pripomenuli si tak aj na svoj sľub pred oltárom. Znieť bude povzbudenie k vernosti, láske, porozumeniu či odpusteniu.

Ak je v manželstve Pán Boh ten, ktorý ho spája a napĺňa, je tento zväzok ešte krajší a pevnejší. A tak to má byť, Pán Boh má mať miesto v našom osobnom živote aj v živote manželskom či rodinnom. Keďže prichádzajú ťažkosti a skúšky do nášho života, je vzácne, keď máme pri sebe človeka, ktorý nám ich pomôže niesť, pozdvihuje nás a kráča s nami. Rovnako aj radosť môžeme zdieľať spoločne. Tak ako Pán Ježiš postavil cirkev slávnu, bez poškvrny, aby bola svätá, tak aj my v našich manželstvách sa máme snažiť žiť manželský život čistý, usilujúc sa naplniť Pánov príkaz, aby naše manželstvá mohli byť dobrým príkladom a svedectvom pre naše okolie.

Pozývame teda všetky vekové generácie, aby sa postavili k oltáru a s pokorou prijali prosbu a modlitbu spoločenstva veriacich, aby im Pán pomáhal v každej skúške a aby boli vedení Duchom Svätým v každej situácii, akokoľvek je náročná.


Ďalšie články