Rusko prehráva informačnú vojnu a schytáva bolestivé údery v tej skutočnej. Putin priznal, že sankcie fungujú

Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ruský prezident dal sankcie na roveň vyhláseniu vojny. Nepriamo tým priznal, že fungujú a Rusko krváca. Viacero faktorov naznačuje, že v sobotu sa Rusom nedarilo ani vojensky.

Rusko je silné, sankcie nefungujú, Rusi znesú a prekonajú všetky „intrigy Západu“. Tento dlhodobý ruský naratív narušili v sobotu vážne trhliny.

Kým sankcie za anexiu Krymu boli pomerne mierne, tie aktuálne zašli o niekoľko levelov ďalej. Rusko začína pociťovať efekt opatrení. Padá rubeľ, ruská burza je už týždeň zatvorená. Vyradenie väčšiny ruských bánk z bankového systému SWIFT, sankcie uvalené na centrálnu banku a zmrazenie zahraničných aktív pociťuje štát aj ruskí občania, ktorí stoja v dlhých radoch k bankomatom.

Rusko sa chtiac-nechtiac zatvára.

Zákaz vstupu ruským lietadlám do európskeho vzdušného priestoru okorenila skutočnosť, že časť z nich majú Rusi len prenajaté od európskych vlastníkov. Aeroflot teda prestal lietať do zahraničia úplne, ak nerátame jedinú linku do Minsku.

Pod tlakom sankcií a ruskej agresie na Ukrajine odchádzajú zahraničné firmy (BMW, Coca-Cola, Danone a mnoho ďalších). Rusko a Rusi sú ostrakizovaní v športe aj kultúre – tu je na diskusiu, do akej miery je na mieste trestať jednotlivých športovcov, paraolympionikov a načo sú dobré niektoré bizarné zákazy.

Diskutuje sa o ďalšej várke sankcií, ktorá by sa mohla týkať ropy a plynu, kľúčových zdrojov ruských príjmov. Vážnosť situácie nepriamo priznal sám Vladimir Putin, keď sankcie prirovnal k vyhláseniu vojny. Evidentne teda fungujú a tečie mu do galoší. Doteraz vždy sankcie bagatelizoval alebo ignoroval.

Propaganda v ruských štátnych médiách nezafungovala, došlo na tvrdú cenzúru. Stopku postupne dostali ruské nezávislé médiá (Dožď, Echo Moskvy), zahraničné médiá, Facebook, Twitter. Pre režim neželané vyjadrenia trestá rokmi väzenia. Kremeľ sa snaží zákazmi a sankciami zažehnať hlad po reálnych informáciách, ktoré vyháňajú Rusov od ulíc.

Do ulíc však vyšli aj Ukrajinci v obliehaných a okupovaných mestách na južnom pobreží, čo je pre Rusko ešte trpkejšia správa. V Chersone a Melitopoli sa ukrajinskí civilisti začali búriť proti okupantom, zastavovali tanky vlastnými telami.

V Chersone napríklad situácia zašla tak ďaleko, že demonštranti Rusom ukoristili obrnený transportér. Na tento nenásilný masový odpor Ukrajincov Rusi jednoducho nevedia nájsť odpoveď.

Objavili sa videá, na ktorých ruskí vojaci ustupujú. V ďalších zas vidíme zajatých ruských pilotov. Bojová morálka okupačných vojsk padá voľným pádom.

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1500106030918901760

Buďme realisti, vojna zúri ďalej, Rusko má početnú armádu a ľudské utrpenie na Ukrajine sa tak skoro neskončí. Do Kyjeva pred ťažkou paľbou utekajú obyvatelia mestečka Irpiň, boje a ostreľovanie pokračuje na mnohých miestach.

Lenže v informačnej vojne naďalej vyhráva Ukrajina a predlžujúca sa vojna hrá politicky do karát Kyjevu, ktorému sa začína dariť čoraz viac aj vojensky.

Otázka je, aké budú ďalšie kroky Putina. Zostáva dúfať, že s jadrovými zbraňami blufuje – pri ich použití by nevyhnutne zahynulo veľa ruských aj ukrajinských civilistov.

Svetielko nádeje svitá na diplomatickom fronte. Rusko a Ukrajinu čaká v pondelok ďalšie kolo rokovaní. Putin ešte stále komunikuje s Macronom, hoci dialóg zatiaľ ovocie nepriniesol a po ich poslednom telefonáte bol francúzsky prezident pomerne príkry. Mnohí práve Macrona považovali za možného sprostredkovateľa v rusko-ukrajinskom konflikte.

Najnovšie sa ukazuje možno ešte vhodnejší mediátor – izraelský premiér Naftali Bennett. Medzi Ruskom a Izraelom sú viaceré väzby a vzájomný rešpekt. V sobotu Bennett rokoval s Putinom v Moskve. V čase, keď západní lídri hovoria s ruským prezidentom maximálne telefonicky, ak vôbec. Bennett údajne z Moskvy odcestoval do Berlína. V stredu hovoril s nemeckým kancelárom osobne a telefonicky so Zelenským. Jeho konanie pripomína kyvadlovú diplomaciu (shuttle diplomacy) Henryho Kissingera počas studenej vojny. Vtedy táto rokovacia taktika v podaní umného židovského diplomata zafungovala.

Verme, že diplomatické riešenie je možné. Všetky ostatné alternatívy sú horšie.


Ďalšie články