Gašpar, Bödör, Krajmer. NAKA robí Očistec

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bol poda trestné oznámenie v Pezinku Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Medzi zadržanými sa ocitol policajný exprezident Tibor Gašpar. V súvislosti s operáciou Očistec je vraj obvinený aj podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je s Gašparom príbuzný a je väzobne stíhaný v korupčnej kauze Dobytkár.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasiahla vo štvrtok skoro ráno v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v Nitre. Domovú prehliadku pre portál Aktuality.sk potvrdil jeho obhajca Marek Para, ktorý vo viacerých prípadoch obhajuje aj Mariana Kočnera. Para uviedol, že v tomto prípade zastupuje okrem Gašpara aj ďalších klientov. Bolo vznesené obvinenie z viacerých trestných činov.

Vo štvrtok ráno priviezli na Prezídium Policajného zboru (PZ) v Bratislave aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. Piatym zadržaným v akcii Očistec by podľa portálu mal byť bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA Marián Zetocha. Ide o predchodcu Pavla Vorobjova v tejto funkcii. Zetocha a Vorobjov majú byť údajne príbuzní.

Televízia Markíza informovala, že kukláči zasiahli aj v Ivanke pri Dunaji u bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a u bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka v Leviciach. Len deň pred akciou Očistec podal Gašpar práve na Slobodníka trestné oznámenie na Úrade špeciálnej prokuratúry.

NAKA zasahuje v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v Janíkovciach v mestskej časti Nitry. Foto: Henrich Mišovič/TASR)

Gašpar tvrdí, že trestné oznámenie na Slobodníka a ďalšie osoby podal údajne v súvislosti s pripravovanou kriminalizáciou jeho osoby. Bližšie informácie neposkytol. Argumentoval tým, že nechce, aby bolo akékoľvek prebiehajúce vyšetrovanie verejné.

Slobodník minulý štvrtok (29.10.) vypovedal na ÚŠP. Jeho výpoveď sa mala týkať svedectiev bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je väzobne stíhaný pre obvinenia z obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Tím ÚŠP má v jeho prípade vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných i bývalých verejných činiteľov.

Celá akcia kriminálnej agentúry môže preto údajne súvisieť s prácou špeciálnej vyšetrovateľskej skupiny, ktorá skúma výpovede Makóa a niekdajšieho príslušníka SIS Františka Böhma.

Böhm a Makó skončili v rukách polície po operácii Božie mlyny ešte v septembri. V októbri nasledoval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a ďalší policajný funkcionár Norbert Paksi. Pri akcii Očistec sa teraz NAKA zamerala na bývalé vedenie policajného zboru.

Zaujímavé je, že krátko potom, keď Makó a Böhm začali spolupracovať, prišiel na špeciálnu prokuratúru vypovedať Slobodník a túto stredu aj Tibor Gašpar, ktorý na Slobodníka rovno podal trestné oznámenie. Makó od svojho zadržania spolupracuje s políciou, a preto je možné, že akcia Očistec odštartovala aj vďaka informáciám, ktoré poskytol o svojich bývalých kolegoch z policajného zboru.


Ďalšie články