Čínski velitelia budú vedieť vojakov odpaľovať na diaľku

Èína parlament poradné zasadnutie prezident Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína v snahe vyhrať pomyselné preteky so Spojenými štátmi prichádza so stále novými inováciami v mnohých oblastiach. Ich najnovší vojenský výtvor, ale šokuje aj samotných Číňanov.

Čínska štátna televízia pred pár dňami predstavila verejnosti istú armádnu inováciu, ktorá môže pripomínať dávne doby japonských samurajov, ktorí radšej spáchali samovraždu, ako by padli do rúk nepriateľa. Armáda Čínskej ľudovej republiky chce najnovšie totiž inštalovať do prilieb vojakov diaľkovo ovládanú bombu, ktorú odpália v prípade, že vojaka zadržia nepriateľské jednotky alebo jednoducho neuposlúchne rozkazy.

Je teda zrejmé, že vojak nebude mať svoj život vo vlastných rukách, ale z veľkej časti bude záležať na rozhodnutí svojho veliteľa, ktorý sa môže rozhodnúť, či tlačítko na detonáciu stlačí. Cieľom je taktiež, aby vojenská technika nepadla do rúk nepriateľa. Bomba teda zabije nielen vojaka, ale zničí samozrejme aj celkovú vojenskú výstroj.

Nový digitálny systém

Je očividné, že počas funkčného obdobia prezidenta Si Ťin-pchinga sa spoločnosť radikalizuje a dotklo sa to samozrejme i armády. Rast kultu osobnosti čínskeho vodcu je z roka na rok silnejší. Najnovší sebadeštrukčný vojenský výtvor, však možno zašiel až príliš ďaleko, keďže ho verejnosť neprijíma s nadšením. Kritické hlasy voči pekinskej vláde vie štátny aparát veľmi rýchlo umlčať, spacifikovať a dotyčné osoby jednoducho zmiznú ako napríklad nedávno miliardár a zakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma.

Systém samozničenia na prilbách vojakov patrí do novej generácie vysoko technologických digitálnych bojových systémov, ktoré majú mať vo výstroji vojaci, vrátane špeciálnych jednotiek, pechota, delostrelectvo alebo letectvo. Okrem funkcie samozničenia má nová technológia na prilbe slúžiť práve pre delostrelectvo a letectvo, ktoré môže vojak na zemi navigovať na potencionálny cieľ pomocou svojej prilby.

Vojak na obrázku s novou digitálnou technológiou

Výstroj vojaka vyzbrojeného novým digitálnym systémom má obsahovať na prilbe umiestnené satelitné antény, nočné videnie a navádzací terminál pripevnený na ruke. Toto vybavenie ďalej dopĺňa nepriestrelná vesta, navigácia, kamera, komunikačné moduly na spracovanie informácií a nabíjacie zariadenie. Najkontroverznejšia súčasť celého výstroja je práve zariadenie určené na sebazničenie.

„V prípade, že je vojak vážne zranený a nechce byť zajatý nepriateľom, aktivuje zariadenie na sebadeštrukciu, ktoré nielenže zaručí vojakovi dôstojnosť, ale aj zabráni nepriateľovi získať akékoľvek informácie o tomto systéme. Ďalšou metódou je spustenie výbušného zariadenia veliteľom práporu, ktorý v prípade, že daný vojak je veľmi ďaleko od svojej jednotky a neodpovedá a nie je možné ho kontaktovať, bude iniciovať spustenie tohto systému,“ uviedli čínske štátne médiá.

Kritika systému na internete

Po zverejnení nového digitálneho systému, ktorého súčasťou je sebadeštrukčné zariadenie, sa zdvihla na internete vlna kritiky. Na čínskych sociálnych sieťach nie je možné nájsť kritické komentáre, pretože ľudia sú opatrní kritizovať vládne kroky a majú obavy z prípadných následkov. Číňania v zahraničí si však nebrali servítku pred ústa. Niektorí užívatelia na sociálnych sieťach tvrdo skritizovali predovšetkým samotnú centrálnu vládu. Podľa nich si neváži ľudské životy a z vojakov robí len nástroje a krmivo pre bomby.

„Nový digitálny bojový systém pre vojakov má sebadeštrukčné zariadenie. V tejto bezohľadnej, zlej a brutálnej krajine nie sú žiadni vojaci, iba krmivo pre delá,“ uverejnil na twitteri Li Čching, Číňaň žijúci v zahraničí.


Ďalšie články