Emily bola ešte pred mesiacom Zach. Briti povolili rekordérovi v cyklistike súťažiť so ženami

TELEMMGLPICT000291113275_trans_NvBQzQNjv4BqoNNSexKcI53-HHJW8z5oHNf11FLKtqwYaxK652uKeQE Emily Bridges. Foto: Instagram

Britská cyklistická federácia povolila na tohtovíkendových ženských pretekoch štartovať aj transgenderovej športovkyni, ktorá ešte pred niekoľkými týždňami súťažila s mužmi. A aj medzi tými dokázala triumfovať. Zasiahnuť musela nadradená medzinárodná organizácia.

Vo svete gólov, bodov a sekúnd sa v uplynulých dňoch schyľovalo k ďalšej obrovskej blamáži, ktorej stredobodom je transgenderová športovkyňa.

Reč je o 21-ročnej britskej cyklistke Emily Bridgesovej, ktorá ešte pred mesiacom súťažila v mužských pretekoch ako úspešný cyklista Zach Bridges.

Britská cyklistická federácia totiž Bridgesovej povolila štartovať vo víkendových pretekoch National Omnium Championships medzi biologickými ženami, ktoré by pravdepodobne zdolala bez väčšej námahy.

Faktom totiž je, že donedávna drvila aj mužských súperov. Vytvorila napríklad juniorský rekord v pretekoch na 25 míľ (viac ako 40 kilometrov), ktoré prešla za niečo vyše 47 minút. Pripomíname, že rekord medzi dospelými ženami je o celé dve minúty pomalší.

Vraj by sa mali hanbiť

„Britská cyklistika by sa mala hanbiť. Na mnohých dievčatách bolo už len cez telefón znateľné rozrušenie. Sú frustrované a sklamané,“ uviedla k téme olympijská plavkyňa Sharron Daviesová.

„Všetci sú pre začlenenie transgender osôb do spoločnosti, ale nie za cenu straty spravodlivosti a zníženia šancí biologických žien. Nechápem, ako toto nemôže byť vnímané ako diskriminácia,“ dodala Daviesová.

UCI: Veď je stále muž

Ručnú brzdu napokon iba niekoľko dní pred sobotnou súťažou zatiahla vyššia inštancia. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) totiž rozhodla, že Bridgesová sa ženských pretekov zúčastniť nemôže. Vysvetlila, že je stále registrovaná ako muž.

Britská cyklistická federácia podľa Eurosportu rozhodnutie nadriadenej organizácie UCI uznala, no zároveň vyjadrila pochopenie pre Bridgesovej sklamanie zo stredajšieho rozhodnutia.

Britská cyklistická federácia zároveň v reakcii poukázala na to, že začlenenie transgenderových a takzvaných nebinárnych športovcov je „väčšie ako jedna rasa a jeden športovec – je to výzva pre všetky vrcholové športy“.

Bridgesová začala s hormonálnou terapiou len minulý rok. Práve so zreteľom na jej údajne dostatočný efekt Briti rozhodli, že môže súťažiť s biologickými ženami.

Prienik transgender športovcov do ženských súťaží je čoraz frekventovanejšou témou. Veľkej medializácie sa v ostatnom čase dočkal napríklad prípad plavkyne Lii Thomasovej či vzpieračky Laurel Hubbardovej.


Ďalšie články